Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU POTPORE

OPG-ovima za mljekomate, jajomate... 5000 kuna pomoći

Mlijekomat
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
29.11.2020.
u 09:30

Iz ministarstva kažu da je u RH trenutačno odobreno 108 samoposlužnih uređaja za prodaju mlijeka, jaja i meda te određeni broj uređaja za prodaju jestivih ulja.

S obzirom na to da od početka iduće godine fiskalizaciji podliježe i prodaja putem uljomata, mljekomata, jajomata i medomata, Ministarstvo poljoprivrede je u e-savjetovanje uputilo program kojim će se poljoprivrednicima pomoći što se tiče dijela troškova nadogradnje tih samoposlužnih uređaja i računalnog programa za fiskalizaciju.

Iz državnog proračuna osigurano je ukupno pola milijuna kuna, a najviši iznos potpore po samoposlužnom uređaju je 5000 kuna, priopćili su iz resornog ministarstva.

Krajnji rok za usklađivanje uređaja s fiskalizacijom je 31. siječnja 2021. U slučaju da se utvrdi da ukupni zatraženi iznos potpore premašuje planirani, potpora će se proporcionalno umanjiti svima koji budu imali pravo na nju.

Iz ministarstva kažu da je u RH trenutačno odobreno 108 samoposlužnih uređaja za prodaju mlijeka, jaja i meda te određeni broj uređaja za prodaju jestivih ulja.

– Samoposlužni uređaji s domaćim proizvodima dobar su način prodaje i za proizvođača i za krajnjeg potrošača u kratkom lancu opskrbe te imaju i ekonomsku i ekološku korist. Proizvođaču se omogućuje izravan plasman proizvoda, bolja cijena, a potrošaču domaći svježi proizvod dostupan 0–24 sata. Ovakvim načinom prodaje doprinosi se značajnom razvoju poljoprivrede, opstanku malih OPG-ova, razvitku seoskog prostora te on u konačnici ima pozitivan učinak na ukupno nacionalno gospodarstvo, koji najviše dolazi do izražaja u vrijeme izvanrednih okolnosti poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 – kazali su iz ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije