Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Operativna dobit Adris grupe 436 milijuna kuna

adris
arhiva vl-a
29.10.2010.
u 14:53

U prvih devet mjeseci ove godine TDR je ostvario 3,4 posto veću prodaju nego u istome prošlogodišnjem razdoblju, uz istodobni pad operativne dobiti od 34 posto

U prvih devet mjeseci ove godine Adris grupa ostvarila je operativnu dobit od 436 milijuna kuna, a dobit prije oporezivanja iznosila je 559 milijuna kuna, što je 23 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2009., priopćili su iz kompanije. Ukupni prihod grupe iznosio je 2,4 milijarde kuna, što je 5,2 posto manje nego lani, dok prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,1 milijardi kuna i u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem manji su 5,5 posto.

U duhanskom dijelu grupe nekoliko uzastopnih promjena trošarinskog sustava prouzročilo je snažan pad profitabilnosti uz istodobni nagli rast maloprodajnih cijena. U TDR-u tvrde kako su politikom maloprodajnih cijena ublažili udar na potrošače, osobito u cjenovno najosjetljivijem segmentu. U prvih devet mjeseci ove godine TDR je tako ostvario 3,4 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz istodobni pad operativne dobiti za 34 posto.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je jedan posto manje noćenja gostiju nego u prvih devet mjeseci 2009. Trenutačna popunjenost pokazuje zadržavanje sličnih trendova do kraja poslovne godine. U Rovinju je u rujnu nastavljena gradnja novog hotela Lone, još jednog proizvoda u najvišem segmentu turističke ponude.

U segmentu zdrave hrane nadopunjen je prodajni asortiman delikatesnih dimljenih i mariniranih proizvoda brancina i orada pod zajedničkim brandom - Cromaris. Proširena je i vlastita maloprodajna mreža. U prvih devet mjeseci 2010. godine tvrtka je ostvarila gubitke zbog visokih troškova restrukturiranja, koji se očekuju i u idućoj godini.

Cromaris danas posluje u uvjetima pada subvencija, čije se potpuno ukidanje očekuje već u 2012. godini. Tvrtka je u početnoj fazi snažnog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 20 milijuna eura, koji će osigurati rast proizvodnje i troškovnu učinkovitost. Za provođenje investicijskog ciklusa bila je nužna dokapitalizacija koja je u tijeku, priopćili su iz kompanije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije