Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATA VRIJEDAN

Oni su dokaz da se i od poljoprivrede u Hrvatskoj može živjeti

Dodjela nagrada OPG Zlata vrijedan u Večernjakovom izboru
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/34
13.10.2019.
u 10:00

Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije...

Lipo je bilo. Malo smo se podružili, razmijenili iskustva, podilili vizitke... – po izlasku iz Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici Daniela Blaić, koja su suprugom Tomom u Nunićima pokraj Kistanja ima farmu ovaca i minisiranu u kojoj proizvode tvrdi ovčji sir Šiat. Blaići su bili ovogodišnji predstavnici Šibensko-kninske županije u izboru za najbolji OPG.

Razlog za slavlje

Josipa i Srečko Jandrlić iz Cerovnika u Karlovačkoj županiji, koji na svome gospodarstvu uzgajaju krave buše, svinje, grah, češnjak, kukuruz, ječam, tritikal i zob, proizvodeći godišnje oko 150 tona hrane, također su uživali. Došli su na dodjelu i proizvođači mlijeka Marina i Goran Zoraja iz Radošića u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svidjela se dodjela, ali i sama ideja izbora i Snježani i Marijanu Marekoviću, uzgajivačima kamilice i industrijske konoplje iz Lozana u Virovitičko-podravskoj županiji. Osim njih, iz Slavonije su u Veliku Goricu “potegnuli” voćari Gabrijel i Ivan Babić iz Godinjaka u Brodsko-posavskoj županiji te vlasnici suvremene farme muznih krava i sirane Snježana i Božidar Glavaš iz Bizovca u Osječko-baranjskoj županiji. A dvije su se obitelji slavonskih poljoprivrednika – Čondić iz Požeško-slavonske i Knezović iz Vukovarsko-srijemske – kući vratile s nagradama.

Foto: Matija Habljak/Pixsell/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Proizvođači smilja iz Galovca u Zadarskoj županiji Radojka i Denis Bučić doma su odnijeli dojmove, baš kao i obitelj Hažić, sestre Tatjana i Valentina te njihovi roditelji Biserka i Radenko, koji u Jurovčaku u Međimurskoj županiji imaju vinsku kuću i ondje prodaju svoje vino i proizvode od jabuka. Na sinoćnju dodjelu stočar Karlo Šajković iz Hrastelnice u Sisačko-moslavačkoj županiji došao je sa suprugom Emanuelom, a cvjećari Tomurad iz Globočca u Krapinsko-zagorskoj županiji stigli su u “punom” sastavu, braća Hrvoje i Zoran došli su s idejnom začetnicom njihove cvjetne priče, majkom Viktorijom. Ines Paulišić predstavljala je OPG čiji je nositelj njezin otac Dario, a na kojem se u Labincima u Istri proizvodi vrhunsko i na međunarodnim natjecanjima nagrađivano maslinovo ulje. Biserka i Radoslav Moravec, koji se u Novoj Vesi Petrijanečkoj bave uzgojem koza i proizvodnjom sira, došli su iz Varaždinske županije.

Važnost izbora

Agroturizam Marija Fickovića iz Hodilja predstavljao je Dubrovačko-neretvansku županiju, dok je Bjelovarsko-bilogorsku predstavljalo gospodarstvo Tenagra čiji je vlasnik proizvođač povrća Davor Krce. Četveročlana obitelj Svetić koju čine Marijana, Ante, Antea i Valentino došli su iz Ličkog Novog gdje uzgajaju janjce i povrće. Magdalena i Danijel Horvatić, proizvođači mlijeka iz Stare Kapele u Zagrebačkoj županiji, imali su razloga za slavlje, baš kao i obitelj Mirka Bačanija iz Svetog Petra Čvrsteca u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji je na dodjelu došao s kćeri Lorenom i sinom Dejanom.

Sve su kandidate izbora predložile njihove županije, baš kao i mlade nade u poljoprivredi od kojih je u završnicu ušlo njih troje – vinar Ante Sladić iz Plastova u Šibensko-kninskoj županiji, vlasnik obrta Agro-Noršić Josip Noršić čija obitelj na području Grada Zagreba uzgaja turopoljske svinje, pšenicu, pir, heljdu i buče, dok usjev prerađuju u ulje, kaše i brašna, te Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri čija je vinarija jedina u Hrvatskoj specijalizirana za proizvodnju pjenušavih vina. Važnost projekta “Zlata vrijedan” prepoznali su i brojni sponzori pa su se i oni, poput predsjednika uprave Spaara Helmuta Antona Fenzela, odazvali svečanosti. Ivan Horvat iz DM-a kaže da im je u interesu djelovati kroz društveno odgovoran posao.

Dodjela nagrada OPG Zlata vrijedan u Večernjakovom izboru
1/34

Komentara 8

DR
Drmiha
10:48 13.10.2019.

Čitam i gledam kako je to sve što medijski što popratnim programom dobro pripremljeno. Pa onda pogledam kolike su te nagrade, i pitam se, jel stvarno nije sram onoga tko to organizuje i plaća da pravi tak glamurozan domjenak i reklamu a djeli nagrade onima koji su zaslužni za to u vrjednosti otprilike jednoga dnevnog obroka. Svi oni koji misle da pretjerujem neka provjere koliko hrane jednom stočaru pojede stoka u jednom danu.

VL
vlada1
11:23 13.10.2019.

Poljoprivreda je ko droga, neki od nje dobro žive a neki i umiru.

AF
AfganistanskiHrvat
12:31 13.10.2019.

Gle, nestao mi komenta. Aha, tu je. Previsoke nagrade radnim ljudima u odnosu na managere, prinudne upravitelje i direktore nečega gdje se za odlazak nakon upropaštene firme dijele milijuni i odlazak na bolje plaćena mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije