Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJE KRAŠA

Šaranovićev 'blitzkrieg' nije se pokazao uspješnim pa će morati smisliti novu strategiju

Kraš
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
10.10.2019.
u 17:36

Mnogi, koji su vjerovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namjerom ove izjave tumače kao 'neočekivanu nervozu'.

Nakon što je dva tjedna agresivno kupovao dionice Kraša bez otkrivanja svojih namjera Nebojša Šaranović koji stoji iza Kappa Star Limiteda napao je odluku po kojoj se Upravi Kraša daje ovlast da u slučaju potrebe provede dokapitalizaciju društva. Identičnu izjavu dao je i srbijanskim i domaćim medijima.

- Vjerujem da ova odredba neće biti zloupotrebljena tako da se bilo koji dioničar isključi iz prava prvenstva ili time da se nove dionice izdaju po neprimjereno niskim cijenama. Takav bi postupak bio u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti dioničara. Duboko vjerujem da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog dioničara Kraša u diskriminatorni položaj, jer bi drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave – priprijetio je Šaranović koji u ovom trenutku posjeduje najmanje 23 posto Kraša.

Podsjetimo, petim člankom svojeg Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica. Tim manevrom Kappa Star se može isključiti iz prava prvenstva, a Mesna industrija Braća Pivac i Kraš ESOP povećati svoje udjele u kompaniji. S maksimalnim iznosom dokapitalizacije udjel Šaranovića mogao bi pasti i na 15 posto čime mu se značajno smanjuje utjecaj u kompaniji. 

Mnogi, koji su vjerovali da Šaranović ima specijalan plan i da je u akciju kupovanja Kraša krenuo s posebnom namjerom ove izjave tumače kao 'neočekivanu nervozu'. Podsjetimo, Šaranović je kupio 344.510 dionica Kraša do ponedjeljka, a procjenjuje se da ih je platio najmanje 290 milijuna kuna. Sam je sebi 'nabio' cijenu na više od 1000 kuna, iako se prije njegova nastupa Krašom mjesecima trgovalo po otprilike 385 kuna za dionicu.

Ulaganje gotovo 40 milijuna eura u manjinski udio u nekoj kompaniji sada dio stručnjaka s tržišta kapitala tumači kao 'proklizavanje' jer udio koji je kupio u Krašu tržište je procjenjivalo na oko 18 milijuna eura. Trgovanje dionicama Kraša u posljednja je četiri dana zamrlo pa je tako po cijeni od oko 900 kuna prodano samo 8400 dionica, što je oko 0,6 posto svih izdanih dionica. Od početka Šaranovićeve akcije bilo je poznato da je Pivci i Kraš ESOP drže većinu kompanije i da bez da razbije taj savez koji se stvara godinama Šaranović nema šanse steći kontrolu nad tvrtkom. Njegov 'blitzkrieg' nije se pokazao uspješnim pa će morati smisliti novu strategiju kako svoje ulaganje učiniti profitabilnim.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:19 10.10.2019.

Koja glupost od članka. Nijedna uprava neće izdavati dionice po bagateli, postoje i nadzorni organi države, koji će to spriječiti. Osim toga, zašto bi se netko protivio čovjeku koji ulaže u kompaniju kupujući u dokapitalizaciji dionice kompanije duplo skuplje neko što su do sada vrijedile. Atlanic je imao isto tako jednu klauzlu, međutim, oni su uzeli period od tri mjeseca prosječne cijene dionica. Što bi u ovom slučaju značilo cijenu od oko 1.000 kn po dionici. Pa neka kupuje Pivac, ovi iz ESOPa ionako nemaju novca.

BA
barbaizamerike
19:47 10.10.2019.

Uh po IP afresama vidim da su sluge KOS a jos aktivne a Srbija ima I internet vojsku

Avatar Beograđaninn
Beograđaninn
17:49 15.10.2019.

Baš se Šaranović zeznuo. Najmanje 23% Krašove zarade ide njemu. 😂😂😂😂 Nista da ne preduzme i da ne učestuje u upravljanju Kraša. niko mu (skoro) četvrtinu zarade ne može oduzeti. Za 3-4 godine da pikloni svoje akcije isplatice mu se 😂😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije