Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEX FRANAK:

'Odvjetnica banaka Dinka Kovačević obeshrabruje potrošače u borbi za minimum prava koja imaju'

Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL
1/3
02.06.2019.
u 16:10

Cijeli intervju je bio usmjeren na odvraćanje potrošača od utuživanja banaka. Navodi odvjetnice Dinke Kovačević nemaju uporišta u  hrvatskoj sudskoj praksi, a poglavito u praksi Suda Europske unije - navode iz inicijative

Građanska inicijativa LEX FRANAK uputila je demantij zbog niza 'netočnih i tendencioznih navoda' izrečenih u emisiji Studio 4. održanoj na HRT4 dana 31.5.2019. godine, u kojoj je kod voditelja emisije Petra Vlahova gostovala odvjetnica banaka Dinka Kovačević.

- Cijeli intervju je bio usmjeren na odvraćanje potrošača od utuživanja banaka. Navodi odvjetnice Dinke Kovačević nemaju uporišta u  hrvatskoj sudskoj praksi, a poglavito u praksi Suda Europske unije. Ovo se naročito ogleda u dijelu u kojem odvjetnica govori o konverziji, te zaključuje kako  se konverzijom izgubio pravni interes potrošača za potraživanjem svojih preplaćenih iznosa u kreditima denominiranih u CHF valuti - navode iz inicijative.

- Suprotno tvrdnjama odvjetnice Kovačević konvertiranjem nije otklonjena neravnoteža u pravima i obvezama ugovornih strana (banaka i korisnika kredita). Direktive mora tumačiti na način da se ugovorna odredba koja je proglašena nepoštenom mora smatrati kao da nikada nije postojala, tako da ne može imati učinak na potrošača s posljedicom ponovne uspostave prave i činjenične situacije u kojoj bi se potrošač nalazio da navedena odredba ne postoji.

Nadalje, odvjetnica Kovačević navodi kako Dodatak ugovora o kreditu kojim se vrši konverzija iz kredita vezanog uz valutnu klauzulu CHF u kredit vezan uz valutnu klauzulu EUR predstavlja „novi ugovor kojim je u stvari prestao postojati onaj postojeći prijašnji stari ugovor“ predstavlja pravni nonsens, a što imenovana odvjetnica vrlo dobro zna - objavili su u demantiju navodeći da je Kovačević i sama podigla kredit u švicarskim francima i da je razlika u kamati za razliku od ostalih kredita mogla biti niža jer je švicarski franak 40 godina bio stabilan.

- svi navodi iz ovog intervjua idu za ciljem obeshrabrivanja potrošača u borbi za njihova prava, iako ono što potrošači trenutno traže pred hrvatskim sudovima je samo minimum onoga na što imaju pravo, a to je da se svi ugovori o kreditu zaključeni uz valutnu klauzulu CHF proglase u potpunosti ništetnim i da se potrošačima vrati sve ono što su bankama temeljem tih ništetnih ugovora isplatili - zaključuje inicijativa LEX FRANAK.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije