Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Kriza dobavnih lanaca'

Održana panel diskusija: 'Recesija je uobičajena i redovita. Moramo se pripremiti'

Zagreb: Panel rasprava  Kriza dobavnih pravaca
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
06.07.2022.
u 20:08

Menadžeri pojedinih kompanija su istakli da su im proizvodnja i prodaja vrlo dobra ili odlična, no stopa profita znatno niža nego prethodnih godina

Panel diskusija na temu "Kriza dobavnih lanaca“ u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA) i tvrtke za logistiku "Primaco“ izazvala je izuzetno zanimanje mnogih menadžera u Hrvatskoj. Panelisti koji su sudjelovali u raspravi su Ana Soldo, regional Managing Director CRO, RS, MKD Quehenberger logistics, Neb Chupin, predsjednik Uprave Hermes International (Dida Boža), Matko Serdarević, pomoćnik Uprave za nabavu AD Plastik, Zoran Uranjek, direktor tvrtke Harburg-Freudenberger, Igor Vlahović, predsjednik Uprave Press Glass, Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, Petar Šimić, predsjednik Uprave Primaco d.o.o. i član Upravnog odbora HUM CROMA te Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straža i predsjednik Uprave HUM-CROMA.

Tijekom posljednjih deset godina lanci opskrbe bili su narušeni zbog prirodnih katastrofa, poput zemljotresa u Tokiju 2011. godine koji je zaustavio proizvodnju japanskih proizvođača vozila. Građanski nemiri, poput masovnih prosvjeda u Čileu 2019. godine, doveli su do pada proizvodnje u rudnicima bakra u zemlji i uzrokovali zastoj mnogih industrija u svijetu. Brod koji je u ožujku 2021. godine zapeo u Sueskom kanalu prouzročio je višemjesečni zastoj u opskrbi. No, pandemija COVID-19 i lockdown te rat u Ukrajini i posljedice istog koji se odražava, s jedne strane u novom geopolitičkom ustroju i de facto deglobalizaciji te sankcijama Rusiji i ekstremnom rastu cijena energenata, doveli su u pitanje i funkcioniranja opskrbnih lanaca na gotovo svim razinama i kreirale niz problema u redovitom poslovanju mnogim poduzećima u Hrvatskoj, rečeno je na panel diskusiji.

Panel rasprava 'Kriza dobavnih pravaca'
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Kako su upozorili predstavnici logističkih tvrtki, Ana Soldo iz Quehenberger logistics i Petar Šimić iz Primaco-a, prije rata u Ukrajini, krizu dobavnih lanaca uzrokovale su brodarske kompanija (tzv. devet sestara koje drže gotovo 90% tržišta) dizanjem cijena prijevoza morskim putem koje su narasle i do deset puta nego su bile prije pandemije. Upravo cijena troškova transporta te visoka cijena energenata u Hrvatskoj, u usporedbi s cijenama u SAD-u, navelo je na razmišljanje Neba Chupina, da jedan dio proizvodnje asortimana Dida Boža, obzirom na značaj tržišta, preseli upravo u Ameriku.

Promjena poslovne politike proizvođača mikročipova i elektronike s auto – industrije na tzv. "komercijalne programe“ rezultirao je smanjenjem proizvodnje ili zatvaranjem mnogih automobilskih tvornica u Europi i svijetu. Posljedice smanjenja opsega proizvodnje automobila osjećaju i kompanije HF Belišće te AD Plastik iz Solina. Kakve su posljedice za njihovo poslovanje te koje aktivnosti poduzimaju da bi uspješno poslovali vrlo su slikovito prezentirali Zoran Uranjek i Matko Serdarević.

Menadžeri pojedinih kompanija su istakli da su im proizvodnja i prodaja vrlo dobra ili odlična, no stopa profita znatno niža nego prethodnih godina. Upravo je cijenu energenta u strukturi proizvodnje naglasio Igor Vlahović, direktor Press Glass-a

Jedno od temeljnih pitanja odnosilo se na cijenu, ali prije svega, na volumen plina, odnosno hoće li plina biti u dostatnim količinama. Tihomir Premužak, direktor Vetropack Straže i predsjednik HUM – CROMA-e, izrazio je uvjerenje da će, zahvaljujući LNG terminalu na Krku, ali i drugim aktivnostima koje se provode (pravodobno punjenje skladišta, vađenje plina...)  biti osigurane dostatne količine.

Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, zaključujući panel diskusiju podsjetio je da kapitalizam ima svoje uspone i padove.

- Recesija je uobičajena i redovita. Zadnja recesija bila je prije 13-14 godina. Za ovu novu, moramo se pripremiti i imati priređena dva scenarija. Koji scenarij će poslužiti, ovisiti će o nizu okolnosti - poručio je.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije