Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak:

Odluka o odgodi plaćanja prepuštena je samovolji banaka, Vlada pere ruke od građana

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
02.04.2020.
u 11:47

- Ono što već znamo otprije jest kako će ovu mjeru moći iskoristiti samo uredni platiše na datum 31. prosinca 2019. ili do početka nastale krize, i to za obveze koje dolaze na naplatu u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020., samo za one klijente koji će moći dokazati kako su direktno pogođeni aktualnom krizom - nezadovoljni su u Udruzi Franak

Hrvatska Vlada je odlučila pokloniti povjerenje bankama kao i svih ovih godina te im bez zakonskog rješenja prepustiti da osmisle, ponude i donesu uvjete vezane za odobravanje i naplatu troška zatražene mjere odgode plaćanja kredita za vrijeme epidemije - negodovali su iz Udruge Franak u kojoj kažu da građani cijeli dan pregledavaju web stranice svojih banaka ne bi li napokon ugledali kome, na koliko i pod kojim uvjetima će moratorij biti odobren.

- Informacije su opskurne, telefonski ih možete dobiti na kapaljku, a najvažnije pitanje je na koji način će građani nakon isteka korištenja mjere odgode plaćanja platiti redovnu kamatu koju banke navode da će obračunavati, ali je neće naplaćivati zajedno s glavnicom u periodu korištenja mjere, no koja mora doći na naplatu prije ili kasnije - komentiraju u UF-u tr za primjer navode rješenje PBZ-a:

"U razdoblju moratorija kreditne obveze, kamata će se obračunavati, ali se neće naplaćivati. Obračunata kamata će dospjeti jednokratno nakon isteka razdoblja moratorija, ugovorena kamatna stopa se ne mijenja, a banka ne naplaćuje naknadu za obradu zahtjeva za moratorij."

Ovo smatraju jednim od loših rješenja, bez obzira koriste li ga poduzetnik ili potrošač, jer će klijenti, da bi mogli podmiriti kamatu iz moratorija ići u novo zaduženje kako se banka ne bi naplatila ovrhom. Pitanje je, kažu, tko će uopće nakon korištenja moratorija biti kreditno sposoban.

- Ono što već znamo otprije jest kako će ovu mjeru moći iskoristiti samo uredni platiše na datum 31. prosinca 2019. ili do početka nastale krize, i to za obveze koje dolaze na naplatu u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020., samo za one klijente koji će moći dokazati kako su direktno pogođeni aktualnom krizom. Svi oni koji ne ulaze u kategoriju urednih platiša svojih kreditnih obveza, a plaća im je umanjena, ili je više nemaju, također mogu poslati zahtjev banci, ali njih će banka tretirati kao redovni zahtjev upućen u uvjetima normalnog poslovanja te sve ovisi opet o samoj banci što će i pod kojim uvjetima, ponuditi kao „pomoć“, ili će jednostavno odbiti klijenta - nezadovoljni su u Udruzi Franak, a upozoracaju da mjera nema ni za ovršene građane koji su isto pogođeni ovom kriznom situacijom ali nisu bili u mogućnosti redovno i uredno plaćati svoje obveze.

- Ako nisu mogli plaćati obveze prije, kako će ih plaćati sada? - retorički pitaju.

Vlada je, ističu, još jednom oprala ruke od građana i prepustila ih bankama koje su dokazano nezakonito postupale, dok je HNB sve to podržavao, a dodatno ih ljuti što će, kako je nazivaju, nova nečasna rabota banaka na kraju biti prikazana kao dobročinstvo banaka.

VIDEO Cijene nekretnina u Zagrebu pale su i do 20 posto. Evo što kažu stručnjaci

Komentara 1

AN
aniva
12:21 02.04.2020.

A i udruge Franak je već puna kapa....Samo kritiziraju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije