Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promotori izvrsnosti

Odabrani kandidati za gospodarstvenika godine

Mate Rimac
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
07.10.2016.
u 15:11

Pri kandidiranju onih koji će ponijeti titulu računa se vodilo o rezultatima, ulaganjima, otvaranju radnih mjesta, izvozu i izvrsnosti

Zajednički žiri Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika odabrao je pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2016., a s tog će popisa čitatelji spomenutih novina sami odabrati pobjednika u svakoj kategoriji.

Pet osnovnih kriterija

Ukupno se dodjeljuju četiri nagrade, jer je žiri, sastavljen od stručnjaka i novinara, i sam izabrao gospodarstvenika i gospodarski događaj godine. Njihov će izbor, zajedno s izborom čitatelja, biti objavljen na prigodnoj manifestaciji koja će se održati u Zagrebu.

Za izbor najboljeg gospodarstvenika konkuriraju, abecednim redom: Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac), Branko Roglić (Orbico) i Ante Vlahović (Adris grupa). Gospodarski događaj godine čitatelji će izabrati između Adventa u Zagrebu, otvaranja IBM-ova centra u Zagrebu, spajanja zagrebačke i ljubljanske burze, rasta BDP-a te Podravkinog preuzimanja Žita.

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Vladimir Cini (član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca), Luka Burilović, (predsjednik Hrvatske gospodarske komore), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske) i Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu), te gospodarski novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik), Ljubica Gatarić (Večernji list) i Božica Babić (Poslovni dnevnik).

Pri nominaciji i izboru vodilo se računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh. Izbor je proveden tako, da je svaki član žirija odabrao svojih pet favorita za gospodarstvenika i za gospodarski događaj godine, a nna temelju zbrojenih glasova sastavljeni su popisi po kojima će glasati čitatelji.

Kako ističu organizatori, “u vremenu političke nestabilnosti, gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije.

Domaći gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku”, ističu organizatori.

Presudan utjecaj

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić u podršci ovom izboru reći će da se kod nas vrlo često o gospodarstvu i poduzetnicima govorilo u negativnom kontekstu dok su uspjesi manje vidljivi i o njima se manje govori, te smo se sa zadovoljstvom uključili u projekt.

–Očekujemo da se kroz ovaj projekt prikažu brojne uspješne priče koje s velikim trudom i entuzijazmom kreiraju hrvatske tvrtke, a o kojima se još uvijek ne zna dovoljno u široj javnosti. Poslodavci u privatnom sektoru zajedno sa zaposlenicima svojih tvrtki prošli su kroz vrlo teško razdoblje proteklih nekoliko godina. Iza uspjeha koji se danas ostvaruju često stoji puno odricanja, teškoga rada i jako puno promjena, gotovo svakodnevnih, koje se jednostavno moraju provoditi ako želite opstati i uspjeti. Nadamo se da će i ovaj projekt potaknuti državu da prepozna nužnost promjena i na svojoj strani kako bi se otvorile mogućnosti za još više uspješnih gospodarskih priča, još snažniji gospodarski rast i ukupni napredak zemlje. Mislim da gospodarstvenik godine mora biti osoba koja promovira i prakticira društveno odgovorno poslovanje -zaključio je Majetić uime udruge koja okuplja više od 6000 tvrtki-poslodavaca.

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Komentara 1

DU
Deleted user
17:14 07.10.2016.

prvo zlatna kuna a onda zlaatna kvaka od Remkea....kkkkk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije