Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODALI SVOJE DIONICE

Odabirom Pivca, radnici si osigurali iznadprosječne plaće još 10 godina

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
25.11.2019.
u 08:32

Prosječna primanja radnika Kraša, bez nagrada, tako su veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, a čak su za 2400 kuna veća od prosječne brutoplaće u sektoru prehrambene industrije

Radnici nisu pogriješili kada su u nama prepoznali strateškog partnera, rekao je Ivica Pivac nakon potpisivanja ugovora s Kraš ESOP-om kojim je kupio njegovih 18,45 posto dionica Kraša i time postao većinski vlasnik tog konditora. Platit će mu, podsjetimo, 861 kunu po dionici, a ukupno 238 milijuna kuna, ali njegova je ponuda za radnike dobra ne samo zbog cijene nego i zbog toga što uključuje i zaštitu svih radničkih prava u idućih deset godina.

Brojne pogodnosti za radnike

Tržišna cijena dionice Kraša u petak iznosila je 1050 kuna, radnici nikako nisu prodali svoje dionice ispod cijene. Dapače, kroz sporazum s Mesnom industrijom Braća Pivac dobili su puno više nego što bi mogli dobiti čak i da su prodali dionice za tu cijenu, a to je vidljivo iz razine plaća i dodatnih prava radnika zaposlenih u Krašu. Naime, prosječna brutoplaća u Krašu veća je od 9500 kuna, a uz plaću tijekom godine radnici dobivaju i 3100 kuna božićnice u netoiznosu, 2500 kuna za regres, bon vrijedan 500 kuna za Uskrs, dar za djecu u iznosu od 600 kuna te mjesečnu naknadu za prijevoz od 290 kuna. Također, osigurane su im i vrlo povoljne cijene toplog obroka i brojne druge pogodnosti.

Prosječna primanja radnika Kraša, bez nagrada, tako su veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, a čak su za 2400 kuna veća od prosječne brutoplaće u sektoru prehrambene industrije. Tome treba dodati i da im tvrtka osigurava dopunsko zdravstveno osiguranje, koje uključuje godišnji sistematski pregled i dva specijalistička pregleda, ali i ambulantu s liječnikom opće prakse i specijalistom medicine rada unutar same tvrtke. Time što su se Pivci obvezali i da će zadržati proizvodnju na postojećim lokacijama i održati zaposlenike dobili su garanciju da će svoja radna mjesta s istim primanjima zadržati u dugom roku i to je, što je potvrdio i sindikat, presudilo u njihovoj odluci.

Stoga nije iznenađenje da je odluka o prodaji dionica Pivcima donesena uvjerljivom većinom glasova na skupštini Kraš ESOP-a. Naime, prodaja dionica izglasana je s 3873 glasa za, osam glasova protiv i 45 suzdržanih.

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je u pokušaj preuzimanja Kraša uložio najmanje 360 milijuna kuna za koje je do prošlog petka uspio kupiti oko 28 posto dionica tvrtke, požalio se da je sporazum između MI Braća Pivac i radnika dokaz zajedničkog djelovanja koje je dugo trajalo, ali sam formalno nikada nije radnicima dao ponudu koju bi mogli razmatrati. Naime, on je poslao ponudu za preuzimanje vlastitih poslovnih udjela Kraš ESOP-u, koji takve poslovne udjele nema već su svi udjeli u vlasništvu radnika. Čak i da je bila riječ o ponudi radnicima, Šaranović nije dao izdašniju ponudu od Pivca.

Naime, ponudio je 130.000 kuna po udjelu, odnosno oko 869 kuna po dionici, što je samo osam kuna više po dionici od MI Braća Pivac, a kako je preko medija poručio da želi povećati profitabilnost poslovanja, radnici su se s pravom bojali otkaza te rezanja plaća i ostalih prava jer je najbrži put za povećanje profita rezanje troškova. Šaranović se nikad nije obratio ni Krašu ni radnicima, osim kroz dva istupa u medijima, što se u kontekstu raspleta ovog natjecanja za Kraš može držati možda i najvećom njegovom taktičkom pogreškom.

Aktivan manjinski dioničar

Među pogreške se svakako može ubrojiti naglo i agresivno dizanje cijene dionice s početnih 382 kune na maksimalnih 1090 kuna. Naime, takvo dizanje cijene podiglo je i očekivanja eventualnih prodavatelja, ali i privuklo u utrku špekulante koji su računali na unosnu prodaju. Tako su u jednom trenutku pojedini prodavatelji tražili minimalnu cijenu od 1500 kuna, što dovoljno govori o poraslim apetitima. U tom trenutku Šaranović je pak ograničio cijenu na 1050 kuna čime je tržištu poslao poruku da ipak ima limit i da Kraš ne želi toliko jako da bi ga apsolutno preplatio. Izazov je za njega, iako najavljuje da će biti jako aktivan manjinski dioničar, kako vratiti uloženo jer je u prosjeku kupovao dionice po cijeni od otprilike 860 kuna. Izgledno je da će nakon njegova povlačenja cijena Kraša na Zagrebačkoj burzi padati prema razinama koje odgovaraju realnoj vrijednosti tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
gragakarlovac
14:33 25.11.2019.

ou, itekako su progriješili. srbin je želio kupiti preko burze, a ovi prodali ispod stola Pivcima, mesari koji uvoze smrznuto meso i jaja iz poljske, sumljive kvalitete...to su isti majstori koji rade pršut od smrznutog mesa iz 2012. Danas dionice Kraša pale za 30%...Hrvatska pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije