Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt reciklaže

Od stare odjeće proizvodit će pjenu za izolaciju

pjena
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
20.02.2015.
u 17:00

U hrvatsko-slovenskom partnerstvu smanjuju se količine tekstilnog otpada. Svaki čovjek godišnje baci 12-15 kilograma

Na desetak lokacija u Čakovcu, Varaždinu, Šenkovcu, Orehovici, Nedelišću i Strahonincu postavljeni su smeđi kontejneri u koje građani mogu ubaciti staru odjeću i ostale tekstilne proizvode. Od njih će se izrađivati nova odjeća, ali i pjena koja je odličan izolacijski materijal u građevinarstvu!

Velika potrošnja vode

Dio je to prekograničnog projekta ponovne uporabe tekstila koji čakovečko komunalno poduzeće Čakom i razvojna agencija Čakra provode zajedno s partnerima iz Slovenije, a vodi se pod kodnim imenom Poreteks. Glavni je partner Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj, u kojem ističu da jedan stanovnik Slovenije i Hrvatske godišnje “proizvede” između 12 i 15 kilograma tekstila koji uglavnom završava kao otpad, umjesto da se reciklira i od njega sašiju novi odjevni predmeti. S druge strane, godišnje se u Hrvatsku uveze oko 38.700 tona tekstila.

– Za proizvodnju samo jednog kilograma pamuka potroši se 26.000 litara vode, koriste se štetne kemikalije, a i povećava se emisija ugljikova dioksida – upozoravaju u Bistri.

Korist za građevinu

Uz malo truda čak 45 posto stare odjeće može se redizajnirati i ponovno koristiti. Ona se sad u pravilu baca, a tek neznatni dio završava, na primjer, u Caritasu ili Crvenom križu. U Sloveniji su izračunali da se na zbrinjavanje tekstilnog otpada troši oko tri milijuna eura, a u Hrvatskoj i više. Taj bi se novac mogao pametnije potrošiti, a jedno od rješenja je i proizvodnja izolacijskog materijala. – Partner iz Slovenije pronašao je podizvođača, tvrtku Fonaterm, koji će proizvodi pjenu koja će se moći koristiti za toplinsku i zvučnu izolaciju objekata – kaže Snježana Tkalčec Avirović, direktorica Čakoma. Riječ o izolaciji koja se proizvodi od dijelova tekstilnih otpadaka kojima se dodaju tvari koje smanjuju zapaljivost i štite od insekata. Uzorci tog materijala, koji proizvodi tvrtka iz Slovenj Gradeca, bit će postavljeni i u Čakomu. Osim građevinske, koristi bi mogla imati i modna industrija pa je Čakom već pokrenuo suradnju s društvenim poduzećem Humana Nova, a u projekt je uključena i Varaždinska udruga za promicanje kulture i mode Evolution. Stara odjeća prepravit će se u nove odjevne komade koji će se moći pogledati i na modnim revijama.

– Cilj nam je prikupiti 17,5 tona tekstila, a isto toliko će i Slovenci – otkriva S. Tkalčec Avirović. Projekt je vrijedan gotovo tri milijuna kuna.

>> Brodska poduzetnica: Krenula sam iz šupe, a danas imam tvornicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije