Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI

Od danas jeftiniji međunarodni pozivi i SMS-ovi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
15.05.2019.
u 09:03

Međunarodni poziv ne može biti skuplji od 1,76 kuna po minuti, a SMS od 0,55 kuna. Smanjenje vrijedi samo za privatne korisnike i za područje zemalja članica EU

Od danas međunarodni pozivi s fiksnog i mobilnog telefona, te SMS-ovi napokon postaju jeftiniji.

Naime, od danas kreće u primjenu Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike, priopćila je hrvatska regulatorna agencija HAKOM. Riječ je o pozivima koji se upućuju, objašnjava HAKOM, iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU. Međunarodni su oni pozivi koje upućujete iz matične zemlje prema međunarodnim brojevima, za razliku od roaminga koji se odnosi na pozive prema domaćim brojevima kada ste u nekoj zemlji EU ili pozivate osobu koja ima 'domaći' broj, ali se nalazi u nekoj zemlji EU. 

Dakle, prema novim reguliranim pravilima cijena međunarodnog poziva ne može biti veća od 1,76 kuna po minuti, a cijena SMS-a ne može biti veća od 0,55 kuna po poruci. Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo kojem fiksnom ili mobilnom broju druge države članice EU. Regulirana cijena u EU primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn nakon donošenja odgovarajućeg zakona. Kako objašnjavaju u HAKOM-u, ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutačno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj ili ju je namjerno odabrao.

Operator je korisnike morao obavijestiti prije 15. svibnja o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu tarifu. Usto, ova smanjenja primjenjuju se samo na privatne, ali ne i na poslovne korisnike. 

Ključne riječi

Komentara 9

BA
BakaMraz
11:13 15.05.2019.

Mnogo bitno, danas ionako svi besplatno koriste Viber i Whapp.

PE
pehlinar
16:54 10.05.2019.

znaći imam mobitel na firmu za mene i dalje 5 kn po minuti. dobro ste to riješili. firme koje više zovu van neka plaćaju

ST
stefj
16:48 10.05.2019.

Jedna od rijetkih stvari radi kojih se isplatilo ući u EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije