Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subvencionirani krediti

Od ponedjeljka počinje utrka za 35 milijuna kuna

Split
Ivo Cagalj/PIXSELL
28.08.2017.
u 22:55

Banke ponudile petinu niže kamate od tržišnih, subvencije će se davati prema redosljedu zahtjeva dok se ne potroši predviđena kvota

Agencija za promet nekretninama izabrala je deset banaka preko kojih će država s 35 milijuna kuna godišnje subvencionirati oko 1500 kupaca stanova. Službeno, utrka za državnim subvencijama počinje u ponedjeljak 4. rujna, a trajat će dok se ne iskoristi predviđena kvota.

Bez ranije otplate

Deset banaka kupce stanova i kuća kreditirat će kreditima u eurima s kamatama od 3,04 do 3,75 posto te nešto skupljim kunskim s kamatama od 3,35 do 3,75 posto. Raiffeisen banka jedina u svojoj ponudi nije išla ispod najniže zakonom propisane kamate za ovaj projekt od 3,75%, Podravska banka također za obje valute nudi identičnih 3,71, a Istarska kreditna banka Umag 3,66 posto, dok sve ostale banke nude od 0,20 do 0,40 postotnih poena jeftinije kredite u eurima nego u kunama. Erste i Zaba istaknuli su nešto niže kamate za klijente banke u odnosu na ostale. Kupci, dakle, mogu birati s kim će u kreditni odnos koji neće moći biti kraći od 15 godina. Prve četiri godine kamata će biti zagarantirana, još dvije godine može poskupjeti samo 10 posto, a daljnjih devet i više godina mijenjat će se po tržišnim uvjetima. Država je tako povlaštenim kupcima subvencioniranih stanova i kuća isposlovala 20-ak posto bolje kreditne uvjete nego što su ih imali ljudi koji su u travnju ove godine uzeli kredit. Prema podacima središnje banke, prosječna efektivna kamatna stopa kunskih stambenih kredita odobrenih u travnju bila je 4,58 posto, a eurskih 4,04 posto. No, nije to i jedina povlastica za građane koji kupuju prvu nekretninu ili manji stan mijenjaju za veći. Za, primjerice, 75 tisuća eura stambenog kredita uzetog na 20 godina kupac stana dobit će oko 11 tisuća eura subvencije. Za kredit od 50 tisuća eura četverogodišnja će subvencija biti oko 8 tisuća eura. Nije stoga čudo što mnogi s nestrpljenjem čekaju ponedjeljak i mogućnost da kompletiraju papirologiju. Nakon što nađu stan, jedna od deset izabranih banaka: HPB, Erste, Podravska, OTP, Zaba, PBZ, Splitska, RBA, Karlovačka i Istarska druga su im važna stanica s obzirom na to da banke preuzimaju daljnju korespondenciju s državnim APN-om.

Četiri tjedna

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu pristiglih zahtjeva pa je brzina banaka presudna.

Ministar nije želio prognozirati u kojem će roku “planuti” predviđena svota, no vjeruje da će biti novca za sve koji u prva četiri tjedna prikupe potrebnu dokumentaciju.

Komentara 23

Avatar lvan12
lvan12
23:16 28.08.2017.

Uveli porez na kupnju prve nekretnine i onda od tog poreza subvencioniraju rate...A gdje ti prvo uzmu pa ti onda vraćaju po malo to ne znaci da tebe sufinancirali država, već da ti nju kreditiras. Vrhunski PR, nema sta!

Avatar ivo587
ivo587
23:46 28.08.2017.

država je mogla umjesto financirati banke, dati ljudima prazne državne stanove s kojima ne zna raspolagati a građanima soli pamet da su im neiskorištene nekretnine i zato kao fol treba porez na nekretnine, Ili mogli su te državne stanove datii ljudima kojima su stanovi oteti za vrijeme jugokomunističke vladavine, ali nisu, ostavili su da stoje prazni, a ljudima su dali siću u novcu i obveznicama na 20 godina. sprdačina od nazovi države. šta očekivati, pa i vi dalje glasajte prekrštene članove skj.

Avatar comandante
comandante
06:41 29.08.2017.

Ne ulazite u keedite u banana drzavi!!! Uskoro stize porez na nekretnine koji necete moci placati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije