Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezi na nekretnine

Od jeseni veći porez na kuće za odmor, jahte i automobile

vila
Arhiva VL
11.06.2010.
u 22:00

Porez na druge nekretnine uvodit će se tek kad se sredi gruntovnica, znači najranije za godinu i pol do dvije.

Vlada neće ove jeseni donijeti zakon o masovnom oporezivanju stanova, ali će povećati porezna davanja na luksuzne automobile, plovila, jahte i kuće za odmor! Naš sugovornik iz Vlade kaže da još nisu određeni novi porezni razredi, no uvjerava da će veće poreze plaćati samo vlasnici luksuznih jahti i automobila.

Udar na vikendaše
Porezni će udar ići prema vlasnicima kuća za odmor koji sada plaćaju od 5 do 15 kuna poreza po četvornome metru, ovisno o odluci lokalnih jedinica.

Godišnje se od poreza na 182 tisuće vikendica ubere oko 100 milijuna kuna (u prosjeku 550 kn po vikendici). Taj porez prihod je lokalnih jedinica pa će se idućih dana s gradovima dogovarati iznos povećanog poreza na vikendice.

Promjenama u sustavu poreza na dohodak lokalne će jedinice izgubiti oko 700 milijuna kuna što će se, kaže sugovornik iz Vlade, nadomjestiti oporezivanjem bogatijih kategorija stanovništva “prema njihovoj kupovnoj snazi”.

Premijerkinu najavu uvođenja imovinskog poreza javnost je interpretirala kao najavu oporezivanja stanova i kuća – jer je porez na nekretnine najčešći oblik koji se koristi pri oporezivanju imovine – no izvor iz Vlade kaže da će se o širem oporezivanju imovine raspravljati tek 2011., nakon što se povežu katastri i administracija dobije cjelovit uvid u imovinu građana.

Hrvatski se porezni sustav oslanja na poreze na potrošnju jer PDV i trošarine donose polovicu poreznih prihoda. Već dulje vrijeme neki stručnjaci i stranke (gotovo sve izuzev HDZ-a) traže da se imovina jače oporezuje. Sugerirao je to ovih dana i predsjednik.

Prvo srediti gruntovnicu
SDP, na primjer, predlaže da se smanje porezi i doprinosi i taj manjak nadomjesti oporezivanjem stambenog prostora u kojemu ne žive njegovi vlasnici. Analiza koju je na zahtjev Ministarstva financija izradila grupa stručnjaka pokazala je da se taj porez na može uvesti u kratkom roku jer treba još najmanje godina i pol dana da se sredi gruntovnica.

Nekretnine su opterećene kreditima, pa i to treba uzeti u obzir. Analiza je pokazala da bi taj porez bio dodatni uteg na ekonomiju jer bi već uz stopu od 1 posto porez na imovinu srušio raspoloživi dohodak stanovništva tri posto.

Godišnji porez na stan od 70 kvadrata bio bi oko 10 tisuća kuna, dvije prosječne plaće. Vani je porez na nekretnine široko rasprostranjen, u rasponu je od 0,1 do 3 posto vrijednosti nekretnine, najčešće se plaća jednom godišnje i predstavlja prihod lokalnih jedinica. Stambeni prostor u kojemu stanuje vlasnik uglavnom je oslobođen plaćanja poreza ili je on umanjen. Šta će biti kod nas, ostaje da se vidi!

Komentara 85

OB
-obrisani-
09:32 12.06.2010.

A dali to vazi i za nase politicare....Mislim ono,tko od obicnih smrtnika ima druge nekretnine i jahte... Opet najavljeno muzenje jadnika,a lopovi ostaju nedotaknuti...

NU
number23
09:35 12.06.2010.

Vikendice ,brodove,jahte ionako imaju situirani građani tako da ovo neće ugroziti najosjetljivije..

DU
Deleted user
01:18 13.06.2010.

definitivno nista od ovog zakona dokle god vlada nered u katastru i zemljisnim knjigama i dok se ne uvede pod obavezno etaziranje nekretnine. jer kako ce vam lupiti porez na stan ako neznaju koliko je velik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije