Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hanfa otkrila napravilnosti

Od devet leasing društava, osam oštetilo potrošače – 90 posto tržišta u prekršaju!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 13:53

Nadzori su krenuli lani, nakon što se otkrilo da je RBA Leasing nezakonito mijenjao fiksni dio kamate. Posrijedi je 50 tisuća ugovora

Čak 90 posto leasing tržišta vara potrošače! Hanfin je nadzor otkrio nepravilnosti kod osam od devet leasing društava koja čine oko 90 posto ukupne imovine leasing tržišta!

Kompromitirano je, prema procjeni regulatora, čak 50 tisuća ugovora u društvima BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING i UniCredit Leasing Croatia.

Uglavnom se to odnosi na način obračuna kamata, no ima i drugih prekršaja. U sustavan je nadzor regulator krenuo lani nakon što su utvrdili da je Raiffeisen Leasing (RBA Leasing) poslovnim korisnicima povećavao kamatne stope protivno ugovorima u razdoblju od skoro šest godina – od listopada 2008. do ožujka 2013. godine.

I ovaj su put oštećena uglavnom poduzeća, ali ima i građana.

UniCredit Leasing i RBA Leasing obeštetili su svoje klijente nakon što je Hanfa otkrila nepravilnosti, no većina još to nije učinila.  
Sada je utvrđeno da su leasing društva 12 godina - u razdoblju od 2008. do 2020. godine neopravdano i jednostrano mijenjala kamatnu stopu u aktivnim ugovorima o leasingu na štetu primatelja leasinga, za što nisu imala jasnu pravnu osnovu niti opravdan razlog te o tim izmjenama nisu obavještavali primatelje leasinga na prikladan način. Time je izbjegnut mogući utjecaj primatelja leasinga na izmjenu bitnog elementa ugovora o leasingu.

- To znači da su sva spomenuta leasing društva, temeljem jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od početno ugovorenih. Leasing društava su utjecala na visinu kamatne stope na način da su neosnovano mijenjala visinu kamatne stope ili marže jer nisu usklađivala promjenjive kamatne stope s promjenama tržišnih vrijednosti referentnih kamatnih stopa pa su primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili ukupno veći iznos od onoga kojeg su trebali prema prvotno ugovornim odredbama – pojasnio je regulator.

Tijekom nadzora UniCredit leasing Croatia dostavio je obavijest i dokaze o povratu preplaćenih sredstava primateljima leasinga čije su ugovorne odredbe na opisani način izmijenjene, držeći se pritom općeg zastarnog roka. Na isti način temeljem prethodno provedenog nadzora, povrat preplaćenih sredstava proveo je i RBA leasing.

Hanfa je u nadzoru utvrdila i da su određene ugovorne odredbe koje pojedina leasing društva primjenjuju u svom poslovanju, a koje se odnose na obračun kamatnih stopa/leasing obroka, nejasne i nerazumljive primateljima leasinga zbog čega se proces obračuna, ali i izmjene kamatnih stopa i dalje odvija na nejasan i netransparentan način. Pri tome je, kod ugovora pojedinih leasing društava o financijskom leasingu namijenjenih potrošačima, utvrđeno i da ugovorne odredbe nisu u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju.

Naložila im je da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način tako da u njima bude jasno određen način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, kao i da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, u dijelu obračuna kamata.

Da podsjetimo, prije nešto više od godinu dana Upravno vijeće Hanfe objavilo je kako je  RBA Leasing neopravdano i jednostrano mijenjao fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu, u suprotnosti s ugovornim odredbama u kojima nije postojala podloga za to, kao ni opravdani razlozi za izmjene o kojima nisu obavijestili primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano. Na osnovi jednostranog određivanja kamatne stope obračunavali su leasing rate po kamatnoj stopi većoj od inicijalno ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata neto što su stvarno dugovali.

Regulator je tada donio rješenje kojim se RBA Leasingu nalaže otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i očitovanje o poduzetim aktivnostima prema svim primateljima leasinga. Naredili su im i da objave Hanfino rješenje na početnoj internetskoj stranici kako bi s njim bili upoznati svi korisnici leasinga, a to su zatražili i sad od svih prekršitelja – obavijest moraju držati na web stranici 60 dana.

 

Danas je Dan planeta Zemlje: Znate li da ima i svoju himnu?


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije