Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačka burza

Od 74 aktivna fonda u minusu tjedan završilo 46

burza
Davor Visnjic/PIXSELL
03.02.2014.
u 18:25

Od ukupno 33 dionička fonda njih pet je poraslo. Najviše je porastao Fima Equity za 0,33 posto

Proteklog je tjedna  na svjetskim burzama prevladavao oprez. Ulagači su oprezni jer čekaju kvartalna izvješća, a uz to prisutan je nepoželjan utjecaj turbulencija na tržištima u nastajanju a koje su posljedica FED-ova smanjenog obujma otkupa američkih državnih obveznica, donosi hrportfolio.hr. To je smanjilo količinu jeftinog novca na tržištu, koji je proteklih godina bio investiran na rizičnijim tržištima u razvoju. Ulagači su stoga usmjerili svoj kapital iz tržišta u razvoju u sigurnije investicije, što za posljedicu ima pad cijena dionica na tržištu u razvoju. Kako ulagači povlače novac to utječe i na tečaj valuta tržišta u razvoju, što dodatno plaši investitore a to se odražava na padu dioničkih indeksa. Analitičari iz Wall Streeta na sve skupa gledaju kao na kratkotrajni disbalans na tržištu, te će daljnji smjer tržišta odrediti kvartalni rezultati kompanija, koji su za sada u SAD-u bolji u odnosu na one europskih kompanija. U turbulentnoj situaciji je Zagrebačka burza prošla jako dobro te su padovi fondova koji investiraju na ZSE najmanji.

Od ukupno 74 aktivna fonda, u proteklom tjednu samo je 28 fondova poraslo. Time fondovi nakon pet pozitivnih bilježe drugi negativni tjedan. U minusu je tjedan završilo 46 fondova. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +0,33 do -3,11 posto. Nijedan fond nije ostvario rast veći od jedan posto, dok ih 8 bilježi pad veći od jedan posto.

Od ukupno 33 dionička fonda njih pet je poraslo. Najviše je porastao Fima Equity za 0,33 posto i postao dobitnik tjedna a slijede NETA New Europe s tjednim rastom od 0,31 posto i VB Crobex10 koji je rastao za 0,16 posto. U grupi dioničkih fondova najveći pad zabilježio je fond PBZ I-Stock (-3,11%) te postao gubitnik tjedna, a s padom od -1,92 posto slijedi KD Nova Europa.

Kod mješovitih fondova je od ukupno njih 13, u proteklom tjednu jedino Raiffeisen Absolute (+0,03%) ostvario tjedni rast. Slijedi PBZ Global s padom od 0,02 posto i Agram Trust (-0,09%). Dvanaest mješovitih fondova je palo, a najviše NETA Emerging Markets Balanced s tjednim minusom od 1,19 posto a slijedi KD Balanced koji bilježi pad od 0,90 posto.

Od osam aktivnih obvezničkih fondova rasli su Capital One i to za 0,11 posto i PBZ Bond s rastom od 0,04 posto. Među šest obvezničkih koji su pali, najviše su na vrijednosti izgubili Erste Bond (-0,54%) i Erste Adriatic Bond (-0,37%).

Svih 20 novčanih fondova je poraslo, a ostvarili su tjedni rast u rasponu od +0,01 do +0,04 posto. Najuspješniji su s rastom o d 0,04 posto bili je NETA MultiCash, Erste Money i Locusta Cash.

Cijeli članak čitajte ovdje.

>> Fondovi rastu treći tjedan, dobitnik PBZ Equity

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije