Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema odgode

Od 1. travnja ipak na snazi trošarine na cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića s više šećera

cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
24.03.2020.
u 12:12

- U vrijeme, kada vlade diljem svijeta najavljuju značajne poticajne mjere i pakete za pomoć gospodarstvenicima, hrvatska Vlada uvodi, do sada nezabilježeno i iznimno visoko, povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića, kaže Mira Kosanović.

Iako su iz resornih udruženja HGK i HUP-a te Gospodarsko-interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH) Ministarstvu financija slali zamolbe da se nove trošarine na pića i duhan u vrijeme kriznog stanja u državi i zatvaranja svih uslužnih i ugostiteljskih objekata odgode do početka iduće godine jer će se tako u pitanje dovesti poslovanje tvrtki, kao i još radnih mjesta u državi, čini se kako Vlada, odnosno Ministarstva financija, zasad ne odustaju od njihove primjene 1. travnja.

Na upit Večernjeg lista hoće li se odgoditi povećanja poreznog opterećenja na bezalkoholna i jaka alkoholna pića s više šećera, energetska pića te posebnih trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, iz Carinske uprave Ministarstva financija  kratko su odgovorili kako je „Vlada RH o tome donijela relevantne uredbe na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine“.

- U vrijeme, kada vlade diljem svijeta najavljuju značajne poticajne mjere i pakete za pomoć gospodarstvenicima, hrvatska Vlada uvodi, do sada nezabilježeno i iznimno visoko, povećanje poreznog opterećenja na bezalkoholna pića i nastavlja povećavati trošarine na jaka alkoholna pića. Tako će se godišnje izdvajanje dijela industrije za potrebe posebnog poreza na bezalkoholna pića povećati i više od 70%. Takav rast troškova uz paralelan drastičan pad potrošnje uslijed zatvaranja uslužnih objekata, industrije pića neće moći kompenzirati - rekla je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a. S druge strane, poljska vlada je 12. ožujka ove godine usvojila set poreznih mjera za pomoć gospodarstvu, među kojima je i odgoda primjene posebnog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima do najranije 2021. godine.

Kosanović je ustvrdila kako su turistički i ugostiteljski sektor već devastirani, a industrija pića s njima je snažno povezana. Industrija jakih alkoholnih pića koja se većinom sastoji od domaćih proizvođača, kroz HoReCa kanal koji je potpuno zatvoren ostvaruju više od 35% prodaje, a čak 41% prodaje u trgovinama ostvaruju u turistički najjačim mjesecima.

- Privremeno ukidanje trošarina i posebnog poreza je jedna od mjera koja bi značajno pomogla gospodarstvenicima da prebrode otežane uvjete poslovanja. Stoga apeliramo na Vladu da žurno korigira odluku o povećanju i uvođenju novih trošarina i primjenu odgodi do 1. siječnja 2021. - poruka je iz HUP-a.

- Nepovoljne okolnosti iziskuju zajedničke napore kako gospodarskih subjekata, tako i donositelja odluka, a sve s ciljem održanja proizvodnje i radnih mjesta - smatra Jasna Čačić, direktorica GIUPPH-a.

U trenutačnoj situaciji, kažu nam neki od gospodarstvenika, problem je i kako organizirati proizvodnju, a da se ljudi ne zaraze s koronavirusom. Neki su bili i veliki izvoznici u susjednu Italiju, a narudžbe i isporuke su stali. U trgovinama pak zaposlenice koje rade u iznimno teškim uvjetima, sad će imati i dodatni posao - izmjene cijena velikog broja proizvoda u asortimanu opterećenom novim davanjima državi, a građani koji se u krizi još teže odriču ovakvih „poroka“ dodatne izdatke.

Uredbom o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode povećava se specifična trošarina i to za 35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada, dok će trošarina na etilni alkohol od početka travnja iznositi 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što je 700 kuna više od sadašnjih 5300 kuna. U postotku riječ je o povećanju za 13,2 posto, a iz Vlade poručuju kako se trošarine na pivo, vino i ostala pića dobivena vrenjem neće mijenjati.

Računa se da bi s novim porezima, koji će posljedično izazvati poskupljenja alkoholnih pića od 2-3 kune, cigareta za 2 te bezalkoholnih pića do kune, ovisno o udjelu šećera, država do kraja godine mogla uprihoditi oko pola milijarde kuna. No u ovome trenutku kad se gleda kako gospodarstvenicima pomoći da bezbolnije prebrode krizu koja je zahvatila čitavu državu i ne nazire se kraj, nekima sigurno ne bi trebalo odmagati, poručuju iz tih sektora.

Komentara 2

TE
texas
19:36 24.03.2020.

Na kraju neće Ništa više poreza uprihodovati. Svakim povećanjem cijene cigareta, prodaja padne do 5%. Ti kupci se prebace na nelegalne izvore i tu država nikad više ne dobije ni banku! Čaša je već puna i svakim povećanjem se samo preljeva, neznam jel itko gore tamo toga svjestan. Kada hoćeš pokrenuti ekonomiju, zlatno pravilo je smanji poreze. Ovi naši čine suprotno, povijest im to neće zaboravit, a imena će mo im pamtiti u kontekstu Franje Tahia.

SO
Sir Oliver
19:18 24.03.2020.

Ah, pa odnekle se mora nabrati za onih 270 novih Audija od kojih su u Vladi samo trenutno odustali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije