Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Od 1. siječnja Fina od banaka preuzima vođenje ovrha

bohacek
Davor Puklavec/Pixsell
27.11.2010.
u 11:19

Više neće biti mogućnosti skrivanja računa, svi su povezani OIB-om. U drugoj polovici sljedeće godine krenut će u upotrebu i novi obrasci

Zbog usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, provođenje ovrha ponovno se od 1. siječnja 2011. godine seli iz banaka u Finu. U proteklih osam godina, poslije preseljenja platnog prometa, a time i svih računa pravnih osoba, banke su preuzele provođenje ovrha po računima.

Pogrešno od početka

– Od početka je bilo jasno da to nije posao banaka. Bankama je primarna obveza da provedu nalog za naplatu kad ga dobiju, ako ima sredstava na računu, a ako novca nema, jednostavno ne provedu nalog – istaknuo je direktor HUB-a Zoran Bohaček, pozdravljajući rasterećenje banaka od tog dijela poslovanja.

Bohaček napominje kako će biti mnogo normalnije da to banke ne rade, no ističe i da je posrijedi velika količina posla koju Fina mora organizirati.

Zasad se iz Fine još ne izjašnjavaju kako će to učiniti, no u situaciji kad se bore za svaki posao koji mogu preuzeti, to im sigurno odgovara. Nov način poslovanja reguliraju dva zakona koja stupaju na snagu u 2011.; Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakon o platnom prometu, koji je baziran na europskoj Direktivi o platnim uslugama. Osim ovršnih rješenja, regulira da će se u Finu dostavljati i sve ostale osnove za plaćanje kao što su porezna rješenja i zadužnice.

Nepoznat iznos s računa

Banke ubuduće sudjeluju u provedbi ovrhe isključivo prema nalogu Fine i nemaju nikakvu odgovornost za vođenje redoslijeda naplate, provedbu naplate te blokade ili deblokade računa ovršenika. Građana se najviše tiče to da pred zakonom više neće postojati razlika između “glavnog” i “sekundarnih”

računa.

– Više neće biti mogućnosti skrivanja računa, svi su povezani OIB-om, a banke će prenijeti stanje u Finu s 31. prosinca – pojašnjava Bohaček.

Fina je, naime, prijašnjih godina uspostavila Jedinstveni registar računa (JRR), elektroničku bazu podataka koja sadrži račune poslovnih subjekata i građana, ali i podatke o postojanju oročenih sredstava, ugovora o stambenoj štednji i depozita u kreditnim unijama. Fina jedino nema pristupa informaciji o stanju na računu ili visini depozita. Takvi podaci koji se odnose na građane nisu javni i na njih se primjenjuje Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Znači, nakon što provjeri koje sve račune klijent ima, Fina izdaje nalog bankama da, laički rečeno, pročešljaju sve račune u pojedinoj banci bez obzira na to je li riječ o kunskim ili deviznim sredstvima.

Poveznica je OIB. Za to im ne treba ovršenikova suglasnost, čak ni onda kad u osnovi za plaćanje nije određena ovrha po svim računima i oročenim novčanim sredstvima.

– Ako u osnovi za plaćanje nisu navedeni računi na kojima se ovrha provodi, onda se ovrha provodi u svim bankama redom, počevši od banke koja vodi najranije otvoreni račun – objašnjavaju u HUB-u.

Rasterećenje bankama neće donijeti višak radne snage; ovrhama se, naime, najviše bave pravnici koji će se sada moći posvetiti drugim poslovima.

– A banke su uvijek “kratke” za pravnike. No to je moje osobno mišljenje – zaključio je Bohaček.

Ključne riječi

Komentara 18

JA
jaruzelskia
18:27 27.11.2010.

A tko je rekao da netko mora imati račun u Hrvatskoj? Par kuna je skuplje (za troškove slanja u inozemstvo) slati u inozemstvo ali ako netko inzistira...eto rješenja. A račun u Hrvatskoj neka ostane blokiran..... Eh, samo siromaci će na***ati.

MM
Mladen Miletić
11:30 27.11.2010.

Zakonski je kriminal bio legaliziran sa propisima za manipulaciju i ne uključivanje kontrolnih mehanizama. To je bilo namjerno tako postavljeno da se da zna se...

OB
-obrisani-
17:35 27.11.2010.

kod nas je jedino normalno da uzetnici imaju pravo posjedovati čovjeka, robovlasništvo je uvedeno..na papiru nije,ali u praksi debelo funkcionira uz blagoslove krivosuđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije