Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Led ili plinska svjetla

Obveznu štedljivu javnu rasvjetu platit ćemo 1,1 milijardu kuna u 10 godina

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
10.05.2014.
u 23:30

Na godišnjoj razini u Hrvatskoj se troši oko 440 GWh. Moderniziranjem rasvjete potrošnja energije smanjit će se od 30 do 50 posto

Svi gradovi i općine u Hrvatskoj morat će ugraditi štedljivu javnu rasvjetu. Cilj je na razini države uštedjeti 150 GWh, odnosno oko 150 milijuna kuna godišnje. U tijeku je izrada uredbe o standardima upravljanja rasvijetljenošću prema čijem će prijedlogu lokalna samouprava biti dužna uskladiti postojeće sustave rasvjete u roku od 10 godina od dana stupanja na snagu uredbe.

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost procjenjuje da investicijski potencijal rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Hrvatskoj iznosi oko 1,1 milijardu kuna – odgovorili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Na godišnjoj razini u Hrvatskoj se troši oko 440 GWh. Moderniziranjem rasvjete potrošnja energije smanjit će se od 30 do 50 posto.

– Vrsta rasvjete koja će se koristiti ovisi o projektnom izračunu, koji treba pokazati je li za određeni slučaj prihvatljivija konvencionalna tehnologija s izbojem u plinu ili LED rasvjeta – objasnili su iz Ministarstva.

>> Kako uštedjeti? Stručnjaci donose nekoliko savjeta!

Komentara 1

BU
BubyZG
09:14 13.05.2014.

Opet ćemo pokrenuti nečiju tuđu proizvodnju - Philips, Osram ... Kada ćemo shvatiti da se propisi EU ne donose zato jer netko voli prirodu, zelenilo ili čist zrak već zato da pokrene svoju proizvodnju. Obnovljivi izvori energije, LED rasvjeta, pročistači otpadnih voda .... sve navedeno se NE prozvodi u Hrvatskoj već ćemo to kupiti iz uvoza i opet će na nama zaraditi EU industrija. Uz to, za predmetne projekte ćemo vjerojatno uzeti i kredite sa EUR klauzulom, pa će "užitak" biti poptun !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije