Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMD – Digitalna konkurentnost

Hrvatska najlošija po pitanju spremnosti za budućnost

Googleovo računalo
Reuters/PIXSELL
01.10.2020.
u 09:25

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Danska, Švedska, Hong Kong, Švicarska, Nizozemska, Republika Koreja, Norveška i Finska.

Hrvatska je 52. od 63. zemlje na IMD ljestvici Svjetske digitalne konkurentnosti 2020. Pala je za jedno mjesto u odnosu na prošlogodišnji poredak.  IMD indeks temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost.

Hrvatska najbolje stoji u dijelu  znanja (41. na ljestvici), a najlošije u spremnosti za budućnost (62. od 63 zemlje na ljestvici), s time da je i kod znanja i kod tehnologije zabilježen pozitivan pomak u odnosu na 2019., dok je u kategoriji spremnost za budućnost Hrvatska nazadovala za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu.

Indikatori koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske u okviru osnovnih stupova digitalne konkurentnosti su: odnos učenik/profesor u tercijalnom obrazovanju, broj žena s diplomama, veliki broj ženskih istraživača i grantovi za patente visoke tehnologije (znanje) te investicije u telekomunikacije (tehnologija). Kao slabosti izdvojeni su sljedeći indikatori: međunarodno iskustvo, obuka zaposlenika, tehnološki razvoj i aplikacije, prilike i prijetnje, javno privatno partnerstvo.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Danska, Švedska, Hong Kong, Švicarska, Nizozemska, Republika Koreja, Norveška i Finska. U odnosu na 2019. godinu 29 zemalja je zabilježilo pad na ljestvici, 23 zemlje su napredovale, a 11 su zadržale poziciju.

"Hrvatska je u cjelini znatno napredovala u pogledu vlastite digitalne osposobljenosti, ali to nije bilo dovoljno i za rast njene konkurentnosti na svjetskoj sceni. Pojedine države su ostvarile skok na rang listi kao odraz znatnog napretka osposobljenosti u određenim područjima (Cipar, Turska, Estonija, Grčka). Iako smo svjedočili pojedinim sjajnim uspjesima na digitalnom području u Hrvatskoj, pa i u nastupu Hrvatskih tvrtki na svjetskoj razini, za napredovanje na svjetskoj rang listi potrebno je više. Osim znanja i tehnologije, u čemu smo dosta uspješni, potrebna je i spremnost i osposobljenost za buduće izazove, te stalna i usmjerena aktivnost države i društva u cjelini. To pokazuje i ovo Izvješće IMD-a i primjeri uspješnih zemalja. Ostvarili smo znatan napredak u području obrazovanja te bi trebalo takav pristup proširiti i omogućiti skokovit napredak inicijalno u segmentu digitalne osposobljenost a zatim u društvenom razvitku u cjelini“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3). Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku ove godine. Kod većine zemalja odgovori na anketu prikupljeni su tijekom prvog razdoblja COVID-19.

 

Komentara 7

SP
Spezzi
10:20 01.10.2020.

Dok god imamo bivše komun. na vlasti i socijalizam kao stvarno društveno uređenje promjene su nemoguće. Država upravlja glavninom gospodarskih tijekova, a onaj koji djeli novac taj je i gazda. Gazdama je dobro, pa nema potrebe za promjenom. Naši ljudi lakše skupe prnje u kofere i odu nego se bore za svoju budućnost tu. U Francuskoj narod za puno manje afere nego je Kovačevićev brlog iziđe vani 15 dana i sve zapale.

Avatar salko1951
salko1951
09:58 01.10.2020.

Ma nije.Ja imam internet od T-Coma brzine 6/2 Mbps!!!!U Zagrebu.A oni reklamiraju 250 Mbps.Komunalije plaćam u A zoni.

BE
belototo
09:57 01.10.2020.

hrvatske "elite" zive u totalnoj diskonekciji od IT-a generalno i hodaju ko guske u mraku kad pricaju o nekakvi IT projektima, digitalizaciji i informatizaciji. to su njima nedokucive stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije