Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Obama uvodi porez financijašima koji su dobili pomoć države

barack obama
Reuters
15.01.2010.
u 07:16

Američki predsjednik Barack Obama najavio je uvođenje novog poreza za tvrtke koje su krizu prevladale uz pomoć novca države, odnosno poreznih obveznika.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je uvođenje novog poreza za tvrtke koje su krizu prevladale uz pomoć novca države, odnosno poreznih obveznika.

- Mi želimo natrag svoj novac, i dobit ćemo ga - izjavio je Obama u istupu u Bijeloj kući, prenosi BBC.

- Ako su te kompanije u dovoljno dobroj formi da si mogu priuštiti iznimno velike bonuse, onda jednako tako mogu vratiti svaki novčić poreznim obveznicima - ustvrdio je.

Naime, Obamin istup uslijedio je nakon nezadovoljstva u javnosti koju su izazvale velike dobiti i ogromni bonusi u glavnim financijskim tvrtkama na Wall Streetu, koje su se uz program pomoći države iščupale iz krize dok se ostatak zemlje i dalje muči s oporavkom.

Mnoge su tvrtke iz financijskog sektora vratile državi novac, no to nije dovoljno, smatra Obama..

- Moja predanost da se Amerikancima vrati svaki novčić samo je pojačana kada vidim izvještaje o golemim profitima i opscenim bonusima nekih od tih tvrtki koje svoj opstanak duguju Amerikancima - istaknuo je američki predsjednik .

Novu "Naknadu za odgovornost u financijskoj krizi" tek treba odobriti Kongres. Ona bi pogodila 50 najvećih financijskih ustanova u Sjedinjenim Državama i donosila oko devet milijardi dolara godišnje u idućih 10 godina. Novo oporezivanje banaka stiglo je upravo pred financijske izvještaje Wall Streeta gdje se očekuje da će oni kojima se pomoglo izvijestiti o velikoj zaradi.

Neki analitičari tvrde da bi ovakav potez mogao ugroziti one tvrtke koje posuđuju od tih institucija, jer bi im se mogle povećati kamate i naknade, a u konačnici bi se moglo odraziti i na skuplju cijenu novca za građane. Drugi pak tvrde da je porez minimalan te s obzirom da je raspodijeljen na 10 godina, ne bi trebao imati ozbiljne posljedice u smislu poskupljenja poslovanja.

Naknada bi iznosila 0.15 posto godišnje na pasivu, odnosno dugovanja tvrtki, osim osiguranih depozita, a primjenjivala bi se na banke, osiguravajuće kuće i druge financijske tvrtke s imovinom od najmanje 50 milijardi dolara.

Cilj je nadoknaditi predviđene gubitke od oko 117 milijardi dolara vladina programa sanacije banaka TARP, vrijednog 700 milijardi dolara. Oko 60 poste te naknade "dalo" je 10 najvećih financijskih kuća u SAD-a, uključujući Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase i Morgan Stanley.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije