Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Nulti porez za reinvestiranu dobit ostaje, ali uvode se stroži kriteriji

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.08.2014.
u 17:14

Olakšicu tvrtkama koje će dobit usmjeriti u novo zapošljavanje. Telekomi i javna poduzeća najveći korisnici mjere

Porezni gubitak na povećanju plaća Vlada namjerava fiskalno nadoknaditi promjenama u oporezivanju reinvestirane dobiti, što nije dobro prihvaćeno u poduzetničkim krugovima. Međutim, u Vladi doznajemo da se olakšica za reinvestiranu dobit neće ukinuti, nego će se ograničiti njezina primjena na osnovi jasnih kriterija.

Nadoknaditi manjak

Prema postojećim uvjetima, od 2012. oslobađanje od plaćanja poreza na dobit može se ostvariti za svako unošenje dobiti u temeljni kapital tvrtke, a ideja je da se olakšica zadrži samo za usmjeravanje dobiti u novo zapošljavanje i investicije. Inače, temeljni kapital svih tvrtki u zemlji iznosi 315 milijardi kuna i lani se povećao za 12,5 milijardi kuna. Primjerice, temeljni kapital dioničkog društva ne može biti manji od 200.000 kuna, društva ograničene odgovornosti 20.000 kuna, a jednostavnog poduzeća 10 kuna. Lani se temeljni kapital tvrtki povećao za 12,5 milijardi kuna, što je dijelom posljedica odredbe o neplaćanju poreza ako dobit ode u temeljni kapital tvrtke.

Sa te osnove državni je proračun lani ostao bez 1,2 milijarde kuna poreza na dobit, a sugovornik iz Vlade kaže da tvrtke nemaju dodatnu obavezu ulaganja. Izmjene bi išle za tim da se olakšica zadrži samo za reinvestiranu dobit koja će se iskoristiti za novo zapošljavanje. Zakon o porezu na dobit tako bi i za reinvestiranu dobit sadržavao iste ili slične kriterije koji su propisani zakonom u poticanju investicija.

Prema informacijama koje su dostavljene Zagrebačkoj burzi i dioničarima, olakšicu koristi Hrvatski telekom koji povećava temeljni kapital za 694 milijuna kuna, HEP za 425 milijuna, Janaf za 30 milijuna kuna te mnoge druge privatne tvrtke kao što su Plava laguna, Imperijal, Čakovečki mlinovi, Vajda...

Radnici ili tvrtke

– Može se razumjeti potreba države da se odrede kriteriji za korištenje oslobođenja, ali ostaje činjenica da se u promjenu ide da bi se nadoknadio manjak koji će nastati povećanjem neoporeziva dijela plaće. Da biram između povećanja plaća i zadržavanja olakšica tvrtkama, radije bih se odlučio za tvrtke jer neće biti ni radnika ni dohotka ne budu li poduzeća sposobna poslovati – komentira porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Iz Vlade odgovaraju da postojeći propisi, prije svega Zakon o poticanju investicija i Zakon o strateškim investicijama, nude višegodišnje oslobođenje od plaćanja poreza na dobit te dodatne financijske poticaje svima koji će investirati. Inače, tijekom godine tvrtke plaćaju predujam poreza na dobit, a porezno oslobođenje za tekuću godinu ostvaruju nakon travnja iduće godine.

>>Rasterećenje: Evo za koliko će rasti plaće

Komentara 6

TH
than
01:54 23.08.2014.

Ovi ce nakon svih avantura oko PDVa na turizam, zdravstvenog, poreznih razreda i svega ostaloga sve odvesti na onu tocku koju im je ostavila prosla Vlada. Uz naravavno, visi PDV. 4 godine koje su pojeli skakavci, ali zato su neki debelo profitirali sto su bili na vlasti u ovom mandatu.

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
17:08 26.08.2014.

mkoji kriteriji...kad više nitko ništa korisno ne radi....a tumpleki najavljuju još strože vrijeme?....ma gdje ste našli sve te genije koji su geniji samo po komunističkim falsificiranim tablicama "odličnosti"....bili su u kumrovcu pa su mesije?

DE
denis12345
18:17 22.08.2014.

Ova mjera je ionako bila promašaj jer je diskriminirala male, a korist su imale tvrtke poput telekoma koje su još i smanjivale broj zaposlenih. Zbog skupe procedure (revizor) za sve kojima dobit nije bila par sto tisuća kn ovo nije bilo isplativo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije