Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Novom tehnologijom industrijske reciklaže komunalnog otpada razvijenom u kompaniji Tehnix postižemo ciljeve kružne ekonomije

Kompanija Tehnix
Foto: Promo
1/3
06.03.2018.
u 08:20

Tehnološka inovacija reciklaže u održivom gospodarenju komunalnim otpadom

Kompanija Tehnix vodeća je eko industrija u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Razvili smo strojeve, opremu i tehnologije kojima se na najbolji način vrši industrijska reciklaža komunalnog otpada. Primarna reciklaža se potpuno uklapa u sustav industrijske reciklaže kojom se dopremljeni otpad na postrojenje reciklira prema uporabnim vrijednostima te ponovno vraća u industriju. Veliko iskustvo, znanje i razvoj novih tehnologija za zaštitu okoliša omogućili su da na globalnom tržištu ostvarujemo veliki interes za primjenu MBO-Te nove tehnologije kojom se postiže kružno gospodarstvo.

To je tehnološka inovacija reciklaže u održivom gospodarenju komunalnim otpadom. Sa našim dostignućem upoznali smo stručnjake iz EU koji novim priopćenjima Europske komisije daju podršku kojom se ostvaruju ciljevi europske politike za kružno gospodarstvo i sa kojima se želi bitno unaprijediti dosadašnji model gospodarenja otpadom u europskim zemljama, podržavajući projekte koji daju najbolje rezultate u postupku reciklaže.

Foto: Promo

Posebno se napominje da građevine i postrojenja za gospodarenje otpadom trebaju biti u skladu sa zahtjevima najbolje raspoloživih tehnika i tehnologija koje se primjenjuju pri projektiranju, gradnji, održavanju reciklažnih postrojenja. Na razvoju nove tehnologije radili smo više od 15 godina za što smo dobili stotine priznanja i odličja iz cijeloga svijeta. Europska komisija podržava one tehnologije koje daju najbolji stupanj reciklaže, a to je MBO-Te tehnologija industrijske reciklaže otpada razvijena u Tehnix-u.

Tehnološke prednosti izgradnje reciklažnog centra za obradu miješanog i predsortiranog komunalnog otpada

Na postrojenjima ugrađenim u reciklažni centar vrši se postupak potpune reciklaže. Dopremljeni komunalni otpad se sortira prema uporabnim vrijednostima i potrebi tržišta. MO = mehanička obrada iz koje dobivamo 8 vrsta izdvojenih, baliranih sirovina – plastika, karton, papir, PET, MET, tekstil, staklo, metal. Sve sirovine su potpuno čiste, baliraju se i plasiraju na globalno tržište za proizvodnju novih proizvoda u industriji. BO = biološka obrada organskog otpada i zelenog otpada. Postupak bioreaktorskog kompostiranja omogućuje ciklus proizvodnje eko komposta u vremenu od samo 2 mjeseca. Kompostiranje se obavlja u potpuno kontroliranim tehnološkim uvjetima bez negativnog utjecaja na okoliš, bez zagađenja vode, zemlje i zraka. Eko kompost se koristi na poljoprivrednim površinama obogaćen mineralima i fosfatom. TO = termička obrada. Ostatak gorivog otpada, koji se zbog veličine materijala i strukture ne može reciklirati, suši se i šredira te automatski balira bez prisutnosti čovjeka.

Foto: Promo
Prosječna energetska vrijednost suhog RDF goriva u balama je 4 MW po toni. Ukupni postotak reciklaže otpada na MBO-Te postrojenju Tehnix je do 100 %. Takvim postupkom postižemo ciljeve održivog razvoja i kružne ekonomije. Gotovo stotine svjetskih i nacionalnih priznanja iz Europe i svijeta potvrđuju prednosti naših tehnoloških dostignuća u reciklaži, a izgrađena postrojenja za reciklažu trajno dobro funkcioniraju. Izgradnja reciklažnih centara traje manje od godinu dana od izdavanja građevinske dozvole. Mala dimenzija projekta omogućuje tehnološku racionalnost i protočnost procesa reciklaže.

Na krovištu izgrađenih objekata instalirajuse solarni paneli. Obradom komunalnog otpada postižemo tri sustava opće vrijednosti: Ekonomičnost - sve što ulazi se naplaćuje i sve što izlazi se naplaćuje. Ekologičnost procesa reciklaže omogućuje najveći stupanj reciklaže. Socijalna prednost je u zapošljavanju ljudi na procesu reciklaže, i to one strukture koja na tržištu rada teže dobiva trajni posao.

Postrojenja TEHNIX vrlo dobro se prilagođavaju lokalnim uvjetima. Koncipirano je da odgovara malim i srednje velikim sredinama. Može se jednostavno ugraditi u stare hale, te na taj način oplemeniti zapuštene građevine. U osnovi to je industrijsko postrojenje s malim utroškom energije, koje jamči učinkovito sortiranje uz zapošljavanje lokalnih radnika. Utjecaj na okoliš je izuzetno mali, a radni prostor u hali za ručno sortiranje ventiliran i klimatiziran.

U velikim naseljima industrijska TEHNIX postrojenja za sortiranje mogu se realizirati na dvije i više lokacija, čime se smanjuje promet unutar naselja i jamče provedba načela blizine u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. Mehaničko-biološka reciklaža predsortiranog ili miješanog komunalnog otpada tehnološko je otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix. Takva tehnologija je veliki napredak u ekonomičnosti gospodarenja komunalnim otpadom upravo zbog svoje tehnološke fleksibilnosti jer omogućuje one tehnološke inovacije kojima se postiže veliki učinak i niski troškovi u reciklaži dopremljenog komunalnog otpada.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije