Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šukerovi dolari Pokrit će minuse u proračunu

Novo zaduženje pomoći će Kosor da jedva preživi kriznu godinu

kosor
Arhiva VL
31.10.2009.
u 09:00

Očekuje se novi izlazak na strana tržišta u prvom tromjesečju 2010., u toj će godini vanjski dug dosegnuti vrijednost godišnjeg BDP-a, a kamate će pojesti zaradu

Ministar financija Šuker vratio se iz SAD-a sa 1,5 milijarda dolara, a ishod njegova puta najbolje je okarakterizirao guverner Rohatinski riječima: Kapital koji se nudi Hrvatskoj velika je blagodat, ali i najveća opasnost za ovu zemlju jer može zavarati da je stari obrazac ponašanja moguć.

Vlada će s novim dugom zatvoriti proračunske rupe i obaveze, a cijena po kojoj se zadužila ulazi, kaže Hrvoje Stojić iz Hypo banke, u “donju bolju polovicu”.

Izgubili prednost
Kamata je bolja od one koju će platiti Mađarska i Litva, a lošija od one za Poljsku. No ekonomisti upozoravaju da se dugovima samo kratkoročno rješavaju problemi, jer čak i da nema pada BDP-a zbog globalne krize, dosadašnja prirodna stopa rasta ne bi bila dovoljna za kamate.

Iduće će se godine inozemni dug izjednačiti s vrijednošću godišnjeg BDP-a te se očekuje da će biti 44 milijarde eura. Problem je što vrijednost BDP-a pada, zaduženost raste, a Hrvatska je u godinu dana uspjela istopiti pozitivan učinak statističkog uvrštenja sive ekonomije u BDP, zbog čeg se naoko činilo da smo bogatiji nego što smo bili do tada.

No već u prvom tromjesečju 2010. Vlada treba refinancirati tri milijarde kuna kredita u domaćih banaka i 500 milijuna eura za obveznice, ali analitičari ne vjeruju da će Šuker uspjeti sačuvati dio sredstava od dolarskih obveznica i za to. – Hrvatska će u idućem tromjesečju ponovno morati izići na strana tržišta, naći će se i tada investitori koji će dati novce, ali pitanje je cijene – kaže Stojić.

Opasnost za sve
Još prije tri godine Hrvatska se zaduživala uz 4,5 do 5 %, a sada je efektivna cijena državnog duga oko 7 % u godini. Kad se država skupo zadužuje, ni privatni sektor ne može očekivati kapital jeftiniji od 10 %, što je put do propasti svih.

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
12:07 31.10.2009.

Koliko ja mogu svatiti ovaj ogroman vanski dug, slaba privreda i nepošteni manageri i političari nisu problem HR nego smo vama največi i vitalni problem Slovenci koji želimo \"ukrasti\" Piranski Zaljev i koridor 5 km puta 20 km mora..Bezposlenost, pljačka i 50 milijaerdi vanskoga duga vas Hrvata neče pokolebati i uništiti ali da Slovenija dobije onih par km mora bi bila stravična šteta. HR je zemlja koja gradi strategiju na poštenju, radu i prijateljskim odnosima i čim se obranite naš grabežljivih Slovenaca sve če biti sjajno i super.

RI
riise
12:51 31.10.2009.

Nije strašno što smo siromašni-siromah si,ako je zdrav i pametan,može pomoći...tragično je što smo budale...

LP
lp
12:00 31.10.2009.

cs5.0, prestani pit tu rakijetinu, jel nisi svjestan koje gluparije pišeš tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije