Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice vremenskih neprilika

Novi udarac na džep građana, proizvođači upozoravaju: 'Hrvatska će možda imati krumpira do siječnja'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
31.08.2021.
u 15:54

Zbog loše situacije diljem Europe problematičan je i njegov uvoz.

Krumpir, jedna od najomiljenijih namirnica uskoro će za mnoge Hrvate biti preskup.

Proizvodnja u Međimurju gdje je u Hrvatskoj proizvodi najviše tog povrća smanjena je i do 70 posto u odnosu na lani zbog velike suše koja je pogodila to područje. Jake padaline uništile su krumpir u drugim dijelovima Europe, što znači da će krumpir biti itekako tražena roba u mjesecima koji slijede. 

Krumpir se u maloprodaji može kupiti za 6 kuna po kilogramu, a proizvođači najavljuju kako ga uopće neće biti i idućih dana cijena krumpira porast će na čak sedam kuna za kilogram. 

- Smanjenje proizvodnje od čak 70 posto dogodilo se u cijeloj Hrvatskoj, u Lici su ti gubitci još veći. Prošle godine prinos krumpira po hektaru bio je 45, a ove godine u Međimurju i Zagorju, kao najvećim proizvođačima, prosjek je 15 tona po hektaru, znači trećina u odnosu prema lanjskim prinosima - izjavio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira za Glas Slavonije. 

Zbog loše situacije diljem Europe problematičan je i njegov uvoz. 

- Moja je procjena da će Hrvatska možda imati krumpira do siječnja. Trgovci koji su radili ugovore s proizvođačima, otkupljivačima, osigurali su si količine krumpira, no jedan veliki dio neće imati te robe - dodaje Mesarić. 

Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača navodi kako je već došlo do poskupljanje krumpira u Njemačkoj i to za 30 centa.  A oni koji se nadaju da bi mogli doskočiti tome tako da odu i pokupuju krumpir, mogli bi to požaliti jer će im krumpir proklijati jer nema primjene zaštitnog sredstva. 

VIDEO: Uvode se probni ispiti za petaše i osmaše, te probne mature!

 

 

Komentara 4

Avatar Hazl113
Hazl113
16:13 31.08.2021.

Koja glupost. I ovako kupujemo uvozni, a govore domaći.

DU
Deleted user
16:36 31.08.2021.

Bit ce jos vise ovrha i bijede

Avatar majkuvam
majkuvam
16:47 31.08.2021.

Kao da se bez krumpira ne može živjeti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije