Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Novi kampus je iskorak kakav priliči jednom od 5% najboljih ekonomskih fakulteta

Mato Njavro, prodekan za međunarodne odnose ZŠEM-a
Foto: Promo
1/2
01.10.2020.
u 09:33

Studenti MBA studija od početka prate nastavu na kampusu, uz pridržavanje svih mjera opreza.

Ove godine u prvom je planu sigurno izvođenje nastave. Kako se ZŠEM pripremio za novonastalu situaciju?

Unatoč tome što je ZŠEM prva obrazovna institucija u Hrvatskoj koja je u ožujku krenula s održavanjem online nastave na svim programima, shvatili smo da je studentima zaista bitna kako međusobna, tako i interakcija uživo s profesorima te smo odlučili novu akademsku godinu održati hibridno.

Osluškivali smo preporuke Ministarstva i Stožera, ali i studentske želje te na kraju odlučili nastavu za preddiplomske studije održavati jedan tjedan online, a drugi u učionicama na kampusu. Studenti MBA studija od početka prate nastavu na kampusu, uz pridržavanje svih mjera opreza.

Koliko će primjena epidemioloških mjera utjecati na kvalitetu provođenja nastave? 

Primjena epidemioloških mjera neće utjecati na izvođenje nastave unatoč tome što je obavezno nošenje zaštitne maske tijekom kretanja po kampusu i za vrijeme nastave. Zajedno sa studentima i profesorima smo zaključili da je to zaista mala cijena s obzirom na vrijednosti koje dajemo našim studentima u sklopu hibridne nastave.

Uz obavezno nošenje maski u svim prostorijama kampusa, zbog prevencije širenja zaraze, na ZŠEM-u su postavljeni dezinfekcijski dispenzeri, a prostori se redovito provjetravaju te dezinficiraju aktivnim kisikom. Prilikom dolaska na kampus svakom studentu, nastavniku i administrativnom osoblju temperaturu mjeri najnoviji uređaj na tržištu u sklopu kojeg se dezinficira obuća i ruke.

ZŠEM je prvi u Hrvatskoj održao online prijamni ispit. Kako ste zadovoljni njime, kako su reagirali maturanti?

ZŠEM je 18. travnja, prvi put u Hrvatskoj, organizirao i proveo potpuno online prijamni ispit koji je prošao iznimno uspješno, bez ikakvih tehničkih poteškoća. Organizirani prijamni ispit sadržavao je sve elemente koje inače sadržavaju prijamni ispiti na ZŠEM-u: test iz matematike, test iz engleskog jezika, esej i intervju. Maturanti, ali i njihovi roditelji bili su oduševljeni pristupačnošću i brzom adaptacijom s obzirom na situaciju te kako smo im inače stresan dan ipak učinili manje stresnim. Tijekom online prijemnog ispita održali smo i online sastanak za roditelje gdje su prodekani, tajnik i ured marketinga odgovarali na sva pitanja.

Ovu akademsku godinu započeli ste i u novom, modernom kampusu. Koje nove mogućnosti donosi studentima i profesorima?

Dio kontinuiranog ulaganja u ZŠEM-ovu infrastrukturu rezultiralo je i početkom nove akademske godine modernim kampusom, na što smo posebno smo ponosni, a studenti presretni. Škola je ušla u jednu od najnovijih i najmodernijih VMD-ovih zgrada u Vukasovićevoj ulici, blizu Ilice na Črnomercu. Na tom novom moderno opremljenom kampusu, na više od 1000 m², nalaze se interaktivne učionice, prostorije za multimedijalne sastanke, living room za studente, nastavnički kabineti, studentske službe, International Office, Career Centar i dekanat. Vjerujemo da je to jedan iskorak koji je prirodno slijedio s obzirom i na to da smo prošle godine reakreditirani od strane AACSSB-a, što nas smješta u top 5% najboljih ekonomskih fakulteta u svijetu.

ZŠEM je svoje poslovanje uskladio sa standardima prestižne AACSB akreditacije. Koliko je teško biti konkurentan inozemnim školama i što vidite kao najveće prednosti ZŠEM-a?

Izazovno je biti konkurentan inozemnim školama, no stavljajući fokus na kvalitetan nastavnički kadar te međunarodnu povezanost s najboljim svjetskim sveučilištima u više od 60 zemalja i diverzifikaciju studenata, uvelike pomaže u stvaranju komparativne prednosti na tržištu. Prema Eduniversalu, već smo desetu godinu za redom najbolja poslovna škola u Hrvatskoj te treća najbolja poslovna škola Istočne Europe. Jedini u Hrvatskoj imamo MBA program koji je rangiran na svjetskom QS Global MBA rankingu, u prestižnih top 200 MBA programa u svijetu i među top 60 MBA programa u Europi. Također, ZŠEM-ovu izvrsnost dokazuje i činjenica da smo nedavno dobili službenu potvrdu Agencije za znanost i visoko obrazovanje za ispunjavanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti te smo najbolje ocijenjena institucija među privatnim i javnim visokim školama te fakultetima u području ekonomije!

Nastavno na ZŠEM-ove uspjehe, naša su prednost sasvim sigurno naši nastavnici. Posljednjih desetljeća na ZŠEM-u predaju predavači koji se često ubrajaju među vodeće hrvatske poslovne i ekonomske stručnjake, a velik dio njih je svoje iskustvo, kako u profesionalnom tako i u obrazovnom smislu stekao na prestižnim kompanijama i sveučilištima u inozemstvu, najčešće u Zapadnoj Europi ili SAD-u. Osim izvrsnih predavača, također su i uspješne poslovne osobe koje mogu prenijeti svoja iskustva i praktična znanja našim studentima. Primjerice, studenti o marketingu ne uče samo kroz teoriju, već cijeli semestar, uz vodstvo profesora, izrađuju marketinške planove koje po završetku kolegija prezentiraju Upravi kompanije.

Uz profesore i predavače, ZŠEM-ovo administrativno osoblje uvijek je na raspolaganju studentima, bilo da se radi o Studentskoj službi, našem Career centru ili Međunarodnom uredu; svi vrijedno i promptno djeluju. Prednost ZŠEM-a su i naši alumni, najbolji ambasadori koji su prepoznati diljem Hrvatske i svijeta, zapošljavajući se tako u brojnim uglednim hrvatskim i svjetskim kompanijama.

Na ZŠEM-u je studirao velik broj stranih studenata, a studentska razmjena, kao i suradnja sa stranim sveučilištima, oduvijek je bila na vrlo visokoj razini. Je li koronakriza smanjila intenzitet tih aktivnosti?

Jedan od glavnih stupova ZŠEM-ovih programa je međunarodna suradnja s našim partnerskim sveučilištima diljem svijeta.

Iako nam se ove godine zbog koronakrize smanjio broj stranih studenata koji na razmjenu dolaze iz azijskih zemalja i Australije, ipak ih je došlo više od 70 što, s obzirom na okolnosti, smatramo velikim uspjehom. Također se smanjio i broj naših studenata koji odlaze na razmjenu, no svejedno ih se više od 20 odlučilo ovaj semestar ili cijelu godinu pohađati na partnerskim sveučilištima u EU.

Za koje vaše studije i  programe vlada najveći interes?

Unatoč uvođenju novih preddiplomskih studija Poslovnog prava i ekonomije te Poslovne matematike i ekonomije, naš prvi studij, studij Ekonomije i managementa na hrvatskom jeziku ostao je najpopularniji, a u rastućem trendu je studij Ekonomije i managementa na engleskom jeziku. Studij na engleskom jeziku upisuju i studenti iz inozemstva, koji se zbog ZŠEM-a presele u Hrvatsku na sve četiri godine.

Osim preddiplomskih studija, rastući trend bilježimo i na MBA studiju, gdje svake godine sve više neekonomista iskazuje interes za stjecanja novih znanja u području ekonomije kako bi mogli napredovati u karijeri.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije