Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza sve dublja

Novi dokaz recesije: Pad trgovine na malo 7,3 posto

'lidl zagreb 08.11.2007 ...lidl...kupovina...shopping...  Foto:Antonio Bronic'
Antonio Bronić/Pixsell
06.06.2012.
u 11:00

Turistička sezona neće nas spasiti, ne troši se na hranu pa kako će se onda trošiti na turizam, upozorava Lovrinčević

Promet u trgovini na malo u travnju realno je pao 7,3 posto u odnosu na travanj 2011., a za analitičare to je znak da nas u drugom tromjesečju očekuje još dublji ponor u recesiju. Nakon pada industrijske proizvodnje od 9,4 posto, to je drugi indikator loših ekonomskih prilika.

Lovrinčević: Na jesen kaos

– U travnju je došlo do neutralizacije utjecaja promjena u poreznom sustavu – komentira Željko Lovrinčević, znanstvenik s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji nije iznenađen padom prodaje u trgovinama.

– To je rezultat rada Vlade i nepokretanja reformi. Porezni sustav nije trebalo dirati, samo je trebalo napraviti ozbiljnije rezove na rashodovnoj strani. Vlada je ovo sama napravila poreznim opterećenjem, koje vodi u imploziju sustava. Na jesen nas očekuje kaos – kaže Lovrinčević, koji najavljuje da će BDP u drugom tromjesečju pasti više od 3 posto, a da je uspjeh oporavka na krilima turizma vrlo upitan zbog podbačaja domaćeg gosta. U svibnju će, kaže Lovrinčević, trgovina na malo pasti manje nego u travnju, ali će se cijelu godinu nastaviti negativan trend.

– Drastično povećanje poreza opteretilo je sektor kućanstva, a ako se ne troši na hranu, onda se zasigurno neće trošiti ni na turizam – kaže Lovrinčević, koji najavljuje da je podbačaj domaćeg gosta u ovoj sezoni dovoljan da skrene stopu BDP-a u smjeru negativnog rasta i u trećem kvartalu. Upitani za komentar na kretanje trgovine na malo, većina analitičara ističe da nije iznenađena bez obzira na to što je pool od pet bankarskih makroekonomista predvidio pad od jedva 1,9 posto. Više od pet posto pada predvidio je Zdeslav Šantić, koji se pridružuje Lovrinčeviću u najavi da će drugo tromjesečje biti teško i da nas očekuje pad veći od 2 posto BDP-a.

Nema svjetla u tunelu


– Posljedica je to pada zaposlenosti, smanjenja plaća i činjenice da je dio potrošnje trajnih dobara obavljen prije povećanja PDV-a – komentirao je Šantić napominjući da su najave daljnjih reformi zakočile potrošnju jer su građani i tvrtke u neizvjesnosti. Glavnog ekonomista Erste Banke Alena Kovača pad prometa u trgovini na malo ipak je iznenadio.

– Pad je bio naglašeniji od očekivanog, a i najveći je pad u prošle dvije godine. Nesigurnost, nepovoljni trendovi na tržištu rada te povećanje PDV-a i najave poskupljenja struje i plina imale su utjecaj na odluke o potrošnji, a bit će dominantan faktor i ubuduće – komentar je Alena Kovača.

Ključne riječi

Komentara 125

AL
AlanFord
12:29 06.06.2012.

Gibat u neki bolji svijet....

SN
snjezni
13:03 06.06.2012.

Idemo svi u Split na paradu kako bi pokazali da smo tolerantni! To kaj većina nema za kruh i mlijeko ne brine SDP i HNS.

Avatar dsonjic
dsonjic
11:11 06.06.2012.

Ha ha ha ha. Plan 21.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije