Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO FINANCIJA

Nove obveznice početkom srpnja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2017.
u 16:23

Osim što mirovinci i osiguravatelji imaju dugoročne apetite, u upravljanju javnim dugom teži se produljenju ročnosti

Izdanjima obveznica u veljači i ožujku Ministarstvo financija riješilo je više od dvije trećine potreba za otplate dugoročnog duga države koji na naplatu stiže u ovoj godini. Iako od većih dospijeća preostaje još refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva tek u studenome, u Ministarstvu rade na pripremama novog izdanja već prije sezone godišnjih odmora.

Prema Reutersovim izvorima, nove obveznice očekuju se početkom srpnja, a računa se s oko pola milijarde eura odnosno oko 3,5 milijarde kuna, i to na dosad najdulji rok – 15 godina.

U Katančićevoj neslužbeno potvrđuju da razgovori koji se vode jesu na tom tragu, ali konačna odluka, kažu, još nije donesena. Strategijom upravljanja javnim dugom iz siječnja, doduše, bila su predviđena izdanja na domaćem tržištu u prvom, drugom i četvrtom kvartalu. Pri refinanciranju obvezničkog duga u veljači povuklo se osjetno više od iznosa dospijeća (8,5 prema 5,5 mlrd. kuna), pa se računalo da bi iduće domaće zaduženje moglo uslijediti tek najesen.

No, domaći veliki institucionalni investitori očito imaju slobodnih sredstava, a osiguravateljima, primjerice, i regulatorni zahtjevi vezani uz pričuve nameću pojačane apetite prema instrumentima dulje ročnosti i s valutnom klauzulom. Tako je nešto ranije otvaranje diskretnih razgovora o novim obveznicama zapravo i više potaknuto sa strane potražnje. Jesu li u Ministarstvu kalkulirali i s političkom situacijom, teško je reći, ali i s aspekta upravljanja javnim dugom teži se produljenju ročnosti i razvijanju krivulje prinosa. S obzirom na opće uvjete na tržištima i potražnju mirovinskih fondova i osiguravatelja, to bi se 15-godišnje zaduženje moglo realizirati uz cijenu nešto iznad tri posto ili malo više nego kod zadnjeg 10-godišnjeg izdanja.

Podsjetimo, nakon domaćih obveznica od 8,5 mlrd. kuna Ministarstvo je u ožujku izašlo na inozemno tržište zbog travanjske otplate dolarske obveznice. Ona je bila originalnog iznosa 1,5 mlrd. dolara, ali je zbog ugovorene valutne zamjene u euro iznos glavnice pri otplati bio osjetno manji (dolar je u međuvremenu ojačao prema euru 20-ak posto). No, i prilikom tog refinaciranja prodajom novih obveznica povuklo se 1,25 mlrd. eura ili oko pola milijarde kuna više od iznosa za otplatu.      

Komentara 8

AN
antonelić
21:17 12.06.2017.

e ovo mi je uveselilo dan ... makroekonomska analitičarka kaže : " razvijanje krivulje prinosa " i " javni dug teži produljenju ročnosti " ... a dali je makroanalitičarka dozan pratila min. marića dok je dizao kredite za agrokor prikazujućii "investitorima" lažne bilance ... pa taj keder diže kredite od istih kreditora koji su plasirali lovu agrokoru ... i državu čeka isti scenarij kao agrokor ... sačekajte da kreditor postane sberbanka ... rasplet se zna ; anvar azimov oblači odoru sa onim broševima i nastupa stečaj države za koju smo se borili a lažni domoljubi je pokrali ...

BL
bljak007
16:38 12.06.2017.

Ministre, tko će to otplaćivati? nezaposleni, ovršeni,blokirani?

DU
Deleted user
19:42 12.06.2017.

Povraća mi se kad vidim ovog besramnong lažljivca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije