Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top valute

Norveška kruna 'najseksi' valuta, američki dolar na samom dnu

dolari
DPA/PIXSELL
07.02.2013.
u 19:11

Kriterij za izbor bili su zdrava bilanca plaćanja, visok tečaj i snažan rast.

Malo tko pomislio bi da se atribut \"seksi\" može pridodati bilo čemu iz sektora gospodarstva, no analitičari Societe Generalea smrtno ozbiljni izradili su indeks \"seksi valuta\". I to ne iz vica. Procjenjujući koje su trenutačno najbolje valute za investitore, vodili su se kriterijem atraktivnih fundamenata; zdrave bilance plaćanja, visokog tečaja i snažnog rasta. One valute koje to imaju su – seksi.

One su istodobno, s izuzetkom najbolje pozicionirane i jeftine norveške krune, i najviše precijenjene. Najlošije je prošao dolar koji je najjeftiniji prema OECD-ovu paritetu kupovne moći.

Precijenjeni franak

U tjednoj analizi Societe Generalea \"Forex Weekly\" glavni analitičar Kit Juckes ističe da indeks \"najseksi\" valuta\" pokazuje koliko nas ukupno koštaju valute kad za njih plaćamo. Među \"seksi\" valutama najviše su precijenjeni australski dolar i švicarski franak za koji je i švicarska ministrica financija Eveline Widmer-Schlumpf na nedavnom forumu u Davosu izjavila da je još uvijek prejak te se nada da će dalje deprecirati.

Premda je franak oslabio prema euru 3,2 posto od početka godine, još je uvijek 9,1 posto jači od petogodišnjeg prosjeka, a čak 35 posto iznad tečaja u listopadu 2007. godine. To dovoljno govori o njegovoj precijenjenosti, za koju Juckes ističe da postoji prema svim kriterijima. Odmah iza švicarskog franka na \"seksi\" indeksu pozicionirana je švedska kruna, pa novozelandski dolar, a najmanje su podcijenjeni kanadski dolar, japanski jen i britanska funta, dok je američki dolar na samom dnu. On je prema Juckesovoj analizi \"antiseksi\" valuta premda SAD ima mnogo bolje izglede rasta u 2013. nego Europa.

– Britanska funta i euro uopće nemaju seksepila, s niskim tečajem i malim ili nikakvim rastom – kaže Juckes.

Skupo s razlogom

Analitičar zaključuje i da je imovina koja je atraktivna skupa s razlogom, kao što je i jeftina također jeftina s razlogom. U analize tečaja s razlogom bi se trebali upuštati samo stručnjaci; naši su građani to naučili na teži način.

>>Guldenmarka: Valuta koja bi mogla riješiti krizu u eurozoni

>>Švedska kruna je novi hit, hoće li Skandinavci preskočiti Švicarsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije