Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgradnja odnosa

Norveška će plinom pritisnuti Britaniju

plin
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.08.2016.
u 09:16

Britanci čak 40% plina nabavljaju iz Norveške, koja će to znati iskoristiti

Osim s Europskom unijom, Velika Britanija će nakon Brexita morati opet formulirati svoje trgovinske odnose s Norveškom, a službeno se Oslo nada povoljnijim uvjetima zahvaljujući britanskoj ovisnosti o norveškom prirodnom plinu. Naime, čak 40 posto britanskog uvoza prirodnog plina dolazi iz Norveške, pa tamošnja vlada to namjerava iskoristiti kao argument u pregovorima.

– Mi nismo samo stari trgovinski partner, imamo posebne veze koje će nam vjerojatno biti prednost u pregovorima – izjavila je za Bloomberg norveška ministrica za EU Elisabeth Vik Aspaker.

Kao članica Europske organizacije slobodne trgovine (EFTA), Norveška gotovo i nema barijera u trgovini s EU. No, godišnje plaća Bruxellesu oko 860 milijuna eura za pristup jedinstvenom tržištu. Članstvo u EFTA-i jedno je od rješenja za Britaniju koja bi tako mogla urediti buduće trgovinske odnose s EU. To se baš ne sviđa Norveškoj jer bi ulazak V. Britanije poremetio odnose u EFTA-i, pa se pita što Britanija uopće želi.    

>>Britanci žele u Novi Zeland, ali i u Rumunjsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije