Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posezona: rekordne turističke brojke u rujnu

Noćenja 4% više nego 2019., najviše gostiju u Dubrovniku, Splitu, Rovinju, Poreču i Umagu

Gradska svakodnevica u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
21.09.2022.
u 13:23

I dalje kod nas dominiraju Nijemci, Austrijanci, domaći gosti, Poljaci, Slovenci i Česi, a najbolje u rujnu ide domaćinima u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. Gledano prema destinacijama, najviše gostiju trenutačno ugošćavaju Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.

Turistička sezona ispunjava očekivanja, gostiju je za osam mjeseci bilo devet, a noćenja tek četiri posto manje nego pretpandemijske 2019., a financijski pokazatelji govore da će ta rekordna turistička godina po prihodima biti i nadmašena. Rujan, pak, prebacuje i solidne dotadašnje brojke.

Od početka devetog mjeseca do jučer u Hrvatskoj je registrirano nešto više od 1,6 milijuna turista i deset milijuna noćenja, a gosti su za jedan posto brojniji nego 2019., dok je noćenja četiri posto više nego u istom razdoblju te godine. Trenutačno se u našoj zemlji još uvijek odmara oko 400.000 gostiju, što je dvadesetak tisuća više nego lani na isti dan rujna.

I dalje kod nas dominiraju Nijemci, Austrijanci, domaći gosti, Poljaci, Slovenci i Česi, a najbolje u rujnu ide domaćinima u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. Gledano prema destinacijama, najviše gostiju trenutačno ugošćavaju Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag.

– Možemo reći da smo se nekako vratili na one staze prije pandemije. Naravno, puno će važniji biti efekt financijskih prihoda odnosno onog što ćemo uprihodovati na kraju godine. Sada trebamo odgovoriti na izazove održivosti turizma i kvalitete, raznolikosti, brige za okoliš i brige za domicilno stanovništvo koje od turizma živi i bavi se njime – kazao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na međunarodnoj konferenciji "Tourism 365" održanoj u Tuheljskim toplicama, najavljujući daljnje promotivne aktivnosti.

U utorak je tako lansirana i nova promotivna kampanja "Falling for Croatia", kao svojevrsni jesenski vodič kroz destinacije i aktivnosti koje naša zemlja nudi u ovo doba godine. Potpredsjednik Odbora za promet i turizam u Europskom parlamentu István Ujhelyi na spomenutoj je konferenciji u Tuheljskim toplicama kazao da turizmu zbog COVID krize i dalje treba pomoć.

– Trebamo jak mehanizam kriznog menadžmenta na razini Europe, što znači da nam treba novac kako bismo poduprli turističku industriju. U Hrvatskoj tisuće ljudi rade u privatnom sektoru i oni također trebaju našu potporu u krizi, ekonomskoj ili COVID krizi, stoga trebamo neku vrstu budžeta za turizam na europskoj razini – istaknuo je Ujhelyi, dodajući da se mora misliti na budućnost, ali i činjenicu da treba privlačiti goste cijele godine, a ne samo ljeti.

U mozaik nadolazećih turističkih mjeseci i godina gost iz Crne Gore, tamošnji ministar turizma Goran Đurović, dodao je prijedlog za bolju suradnju dviju država. Kaže da se razmatra ubrzani prolaz na našim graničnim prijelazima između dviju zemalja, što bi koristilo i crnogorskom i dubrovačkom turizmu, a smatra da bi za pojedina tržišta trebalo kreirati i zajedničku hrvatsko-crnogorsku turističku ponudu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije