Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj krize

Njemački izvoz porastao najviše u posljednjih 18 godina

Angela Merkel
REUTERS
11.05.2010.
u 08:44

Njemački izvoz porastao je 10,7 posto u ožujku ove godine, na 85,6 milijardi eura, i vratio se na vrijednosti prije izbijanja globalne gospodarske krize.

Njemački izvoz porastao je 10,7 posto u ožujku ove godine, što je najviše u posljednjih 18 godina, priopćio je njemački savezni ured za statistiku.

Njemačka je u ožujku izvezla roba i usluga vrijednih 85,6 milijardi eura, što je najviše od listopada 2008. Globalna kriza smanjila je u ožujku 2009. njemački izvoz na samo 69,4 milijarde eura.

Iz Njemačke je i u ožujku 2010. najviše izvezeno u zemlje EU. Lani je vrijednost njemačkog izvoza iznosila 800 milijardi eura, od čega se 500 mlijardi odnosi na zemlje EU.

Ekonomisti očekuju da će njemački izvoz nastaviti rast i sljedećih mjeseci. Međutim, njemačko savezno udruženje za veletrgovinu i vanjsku trgovinu upozorava da je za nastavak tog povoljnog trenda od iznimnog značaja daljnja monetarna stabilnost.

Izvoz je već dugi niz godina motor njemačkoga gospodarskog rasta, a njegov drastičan pad lani najviše je uzrokovao pad BDP-a za pet posto. Podsjetimo, Francuska je prije dva mjeseca zatražila uvođenje mjera od Europske komisije da bi se obuzdao rast njemačkog izvoza, jer kako smatraju, to narušava konkurentnost na tržištu EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije