Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju, gospodarstvo stagnira

recesija
Foto: Shutterstock
14.02.2019.
u 09:54

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime je izbjeglo recesiju, no zabrinutosti u vezi najvećeg europskog gospodarstva i dalje ostaju.U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 0,0 posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast, od 0,1 posto. Premda rast nije zabilježen, gospodarstvo je izbjeglo recesiju, koje mu je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju palo 0,2 posto, što je bio prvi pad BDP-a od 2015. godine.

„Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto”, navodi se u izvješću Destatisa.

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a. Carsten Brzeski, glavni ekonomist u ING Germany, kaže da je 2018. godina počela s očekivanjima da će gospodarstvo porasti po najvišim stopama od 2011., no godina je završila s razočaranjem. „Njemačko gospodarstvo izbjeglo je tehničku recesiju s najmanjim mogućim pomakom”, kaže Brzeski.

Njemačko je gospodarstvo posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog strukturnih promjena u automobilskoj industriji, trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uvođenja carina i usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

>>Italija u recesiji: Komentar Silvija Tomaševića

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar miyamoto
miyamoto
15:11 14.02.2019.

Clanice G8 ne mogu propasti iz jednostavnog razloga. Imaju svjetske resurse, trziste, energiju, zajedno surađuju, dijele dobra. Biće da je ova prognoza za neku od balkanskih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije