Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplaćuju ih

Njemačka potvrdila nacionalizaciju uvoznika plina, Finci se povlače

Uniper CEO Maubach addresses the media in Duesseldorf
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
1/3
21.09.2022.
u 13:35

Njemačka će pak nakon završetka dokapitalizacije i kupnje Fortumovih dionica, biti vlasnik 99 posto Unipera, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Njemačka vlada potvrdila je u srijedu da će nacionalizirati posrnulog uvoznika plina Uniper otkupom udjela finskog državnog elektroenergetskog poduzeća, najavivši i da će u prezaduženu kompaniju uložiti još osam milijardi eura. Finski Fortum izvijestio je u ožujku 2020. da je u Uniper uložio 6,5 milijardi eura, što mu je osiguralo 69,6 posto vlasničkog udjela. Kasnije je povećao udio na 80 posto.

Fortum godinama uplaćuje značajne dividende u finski državni proračun, no u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je gubitak od 9,1 milijardu eura zbog Uniperovih gubitaka na tržištu plina. Prema dogovoru od srijede, Fortum neće preuzeti Uniperove gubitke za treće tromjesečje, što bi bila njegova obaveza prema ugovoru iz srpnja, i time zadržati pet milijardi eura za svoje potrebe.

Njemačka će pak nakon završetka dokapitalizacije i kupnje Fortumovih dionica, biti vlasnik 99 posto Unipera, priopćilo je ministarstvo gospodarstva. Dogovor ne uključuje pravo predbilježbe na eventualne nove dionice koje bi Uniper mogao izdati. "Država će, što upravo pokazujemo, učiniti sve da tvrtke uvijek budu stabilne na tržištu", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

"U Uniper ulažemo osam milijardi eura kapitala i zapravo otkupljujemo Fortumov udio”, kazao je Habeck. Finska vlada, vlasnik 50,76 posto udjela u Fortumu, dodala je da će se morati pomiriti s dogovorom. Fortum je pak priopćio da će mu biti vraćen kredit od četiri milijarde eura koji je odobrio Uniperu i da će biti poništeno njegovo jamstvo u istom iznosu, odobreno u siječnju.

VIDEO: Volodimir Zelenski imao prometnu nesreću kada se vraćao u Kijev s bojišta

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Alien
Alien
14:45 21.09.2022.

Ne znam jesam li nešto krivo shvatio odnosno zapamtio ali ako se ne varam mi smo INA-u morali prodati jer su nam iz EU rekli da je to jedan od uvijeta za ulazak u EU . Da SVE firme moraju biti privatizirane jer je tako u demokratskim zemljama s tržišnom ekomomijom. Isto tako su nam rekli da država NEmože pomagati kompanijama jer se time krše pravila tržišne ekonomije. Zato između ostalog nismo smijeli više (hvala Bogu) pomagati financijski našim brodogradilištima makar i propala. Sada vidimo da to vrijedi samo za nas "neokolonije" da tako kažemo dok za odabrane (npr. Francuska, Njemačka) to ne važi pa se pravila mogu mijenjati zavisno od potrebe. Ispravite me ako griješim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije