Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Njemačka i Velika Britanija smanjuju proračunsku potrošnju

Angela Merkel
REUTERS
24.05.2010.
u 11:56

Smanjenja bi trebala biti ostvarena povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje, unatoč predizbornom obećanju koalicijske vlade da će smanjivati poreze.

Prema pisanju Financial Timesa Njemačka planira smanjivati proračunsku potrošnju za 10 milijardi eura godišnje u razdoblju do 2016. godine kako bi postala primjer za eurozonu i uskladila se s propisima o proračunskom manjku.

Iako nema službenih potvrda o tome, FT pozivajući se na riječi neimenovanih vladinih dužnosnika navodi kako bi smanjenja trebala biti ostvarena povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje, unatoč predizbornom obećanju koalicijske vlade da će smanjivati poreze. Vlada će također nastojati sniziti subvencije za njemačke savezne države, a razmotrit će i ukidanje poreznih izuzeća i olakšica.

Nova britanska koalicijska vlada danas bi pak trebala predstaviti plan smanjenja državne potrošnje za 6,9 milijardi eura, čime bi se trebao smanjiti veliki manjak u proračunu. Premijer David Cameron izjavio je kako će predstaviti plan o tome gdje namjeravaju ostvariti šest milijardi funta vrijedne uštede, a svakim danom nakon toga morat će dokazivati da će najosjetljivije skupine u društvu biti pošteđene rezova.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju kako je britanski proračunski manjak u godini 2009./2010. dosegnuo 156,1 milijardu funta, ili 11,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je njegova rekordna razina.

Komentara 5

MI
mikec
13:55 24.05.2010.

NJemacka i V.Britanija Zemje demokeacije isto do grla zaduzene, ali stale na loptu. TE parlamentarne demokracije VLAST I OPORBA u devedeset posto nadju kompromis. Korupcija bilo gdje ikoja brzo se otkrije, sudski goni i i kazni.Nasa vlada i oporba nikada oporba nikada nece dostici taj STUPANJ DEMOKRACIJE (demokratske pameti.) Sve samo ANARHISTI i ANTIKRATI PAMETNOM DOSTA. LIJEP POZDRAV BOG.

Avatar comparator
comparator
20:57 24.05.2010.

A jeli ?

UK
Ugo Kajvez
22:02 24.05.2010.

The Greek People are the Victims of a Carefully Engineered Financial Extortion Racket . google ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije