Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda suda

Ništetne su valutna klauzula CHF i promjena kamata za konvertirani CHF ugovor

Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
07.03.2019.
u 10:20

Podsjećamo još jednom da je vremena za tužbe sve manje, da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. te pozivamo sve dužnike da što prije pripreme sve što je potrebno za podizanje tužbi, kažu iz Udruge Franak.

Obavještavamo javnost da je 1. ožujka presuđena ništetnost odredaba o valutnoj klauzuli CHF i o promjeni kamatnih stopa u ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom CHF, i to nakon što je izvršena konverzija valute CHF u valutu EURO u skladu s tzv. Zakonom o konverziji, priopćili su iz Udruge Franak.

Sutkinja Božović Sladaković presudila je ništetnost valutne klauzule CHF i promjene kamate nakon konverzije na temelju sljedećih činjenica:

1. Tužitelj ima pravni interes utvrđenja ništetnosti zbog toga što konverzijom valutne klauzule CHF u valutnu klauzulu euro nisu mijenjane odredbe osnovnog ugovora o kreditu koje se odnose na valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu. 

2. Financijskim vještačenjem utvrđena je znatna neravnoteža prava i obveza na štetu potrošača tužitelja.

Švicarski franak
1/4

3. Sud je vezan utvrđenjima iz pravomoćne kolektivne sudske presude u slučaju franak te je potrošač tužitelj ovlašten pozvati se na utvrđenje iz te presude, što je u konkretnom predmetu učinjeno.

4. Unatoč tome što je tužitelj po profesiji odvjetnik, on je prosječni potrošač koji nema dovoljno znanja za shvaćanje ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi te o valutnoj klauzuli CHF bez nužnih informacija koje mora dati banka kod ugovaranja kredita, a te informacije banka kod ugovaranja nije dala.

5. Sud je u konkretnom slučaju utvrdio da je ugovor o kreditu zaključen po standardiziranom obrascu koji je pripremila tužena banka, da se kamatna stopa mijenja prema jednostranoj odluci banke bez unaprijed formuliranog čvrstog kriterija za promjenu, da se o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF nije pojedinačno pregovaralo, da tužitelj nije bio valjano informiran o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti o riziku koji nosi valutna klauzula CHF, da tužena banka nije postupala uz povećanu pažnju prema pravilima struke i običajima, što je protivno načelu savjesnosti i poštenja iz odredbe članaka 3. i 4. Zakona o obveznim odnosima, a sve to je dovelo do znatne neravnoteže u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu potrošača, a osim toga te odredbe već su utvrđene ništetnima i pravomoćnom presudom u slučaju franak koja je obvezujuća za niže sudove.

Iz Udruge Franak dodaju da tužitelj nije tražio isplatu na temelju utvrđenja ništetnosti, pa će za vraćanje svih svojih uplaćenih iznosa i pripadajućih zateznih kamata morati podići novu tužbu ili se nagoditi s bankom.

- Zaključujemo da je to već znatan broj pozitivnih presuda za konvertirane CHF kredite, što nam ulijeva značajan optimizam i vjeru da će Vrhovni sud RH pozitivno odlučiti o pravima potrošača s konvertiranim CHF kreditima. Odluka će biti uskoro poznata, što je najavio i predsjednik Vrhovnoga suda RH govoreći za HRT jučer 6. ožujka, kada je najavio da će odluka biti donesena upravo u ožujku, pa možemo konačno reći da će to biti ovih dana, priopćili su iz udruge te dodali:

- Podsjećamo još jednom da je vremena za tužbe sve manje, da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. te pozivamo sve dužnike da što prije pripreme sve što je potrebno za podizanje tužbi, da se jave odvjetnicima i ugovore zastupanje kako ne bi zakasnili s predajom svojih tužbi općinskim sudovima. Nestrpljivo iščekujemo pozitivnu odluku Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije, a optimizam zasnivamo na utemeljenjima iz pravno-matematičkih analiza Udruge Franak, ali prije svega iz sudskih utvrđenja u čitavome nizu pozitivnih prvostupanjskih i pravomoćnih presuda za konvertirane kredite.

Komentara 1

PH
Petarstijena-HR
15:05 08.03.2019.

Podrška Udrugi franak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jedina i prava snaga hrvatskih građana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije