Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radimir čačić

\"Nezaposlenost će rasti do kraja svibnja, a onda - promjena trenda\"

brown forum,radimir čačić (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELLbr
1/10
02.04.2012.
u 21:52

U travnju iduće godine moramo imati barem 20 do 30 tisuća manje nezaposlenih, rekao je prvi potpredsjednik Vlade

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u ponedjeljak je iz Opatije, gdje se održava drugi Brown Forum, obećao brzi preokret katastrofalnog gospodarskog trenda i skori kraj crnim vijestima s burze rada.

- Rast broja nezaposlenih nastavit će i ovog mjeseca i početkom petog, a onda krajem svibnja počinje promjena trenda. To je nešto u što duboko vjerujem. Broj nezaposlenih dostići će brojku od 350 tisuća, a na nama je zadatak da se onda počnemo vraćati u plus. Nikad više u mandatu ove Vlade ne smiju se ponoviti ove brojke – rekao je Čačić i dodao da u travnju iduće godine Hrvatska mora imati barem 20 do 30 tisuća manje nezaposlenih. I tako iz godine u godinu, ustvrdio je. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva obećao je i ogromne investicije u školstvo, zdravstvo i pravosuđe putem modela Javno-privatnog partnerstva (JPP).

Glavna zvijezda Mark Begich

- Primarno mislim na obrazovni sustav u koji ćemo investirati preko šest milijardi kuna u dogradnju i izgradnju novih škola kako bi uspostavili sustav jednosmjenske nastave. Da, preko JPP-a gradit ćemo i nove zatvore, a u planu nam je i projekt sličan onoj seriji CSI Miami jer idemo u izgradnju dviju forenzičkih institucija – rekao je Čačić nakon prvog dana Brown Foruma kojemu je ove godine tema "Ekonomske mogućnosti na lokalnoj razini".

U Opatiji su se na dvodnevnom gospodarskom summitu okupili brojni gradonačelnici i župani iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja regije, ali i SAD-a. Glavna zvijezda prvog dana Brown Foruma bio je američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich koji je prije no što je 2008. godine izabran u Senat dugo vremena bio gradonačelnik Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci.

- Prije nego što sam postao senator, imao sam pravi posao – bio sam dugo godina gradonačelnik – opušteno je započeo svoj govor u kojemu je prisutne kolege gradonačelnike ohrabrivao da sami uzmu stvar u ruke i da ne čekaju "da država riješi njihove probleme".

- Država je spora, dolaskom na mjesto gradonačelnika uključio sam građane, održao bezbroj skupova i govora da bi zajedno detektirali probleme ali i šanse Anchoragea. Zajedno s građanima lomio sam birokratske barijere i rezultati nisu izostali, uspio sam privući brojne investicije. Gradonačelničko mjesto sam napustio 2008. godine, a Grad sam ostavio u dobrom stanju, jer Anchorage su čak i eminentne novine poput Wall Street Journala i Business Weeka opisale kao jednu od rijetkih oaza za dobar biznis u vremenu kad je sveopća kriza već bila nadirala – sukus je govora Marka Begicha.

Birokratske prepreke rješiv problem

James B. Foley, američki veleposlanik u RH naglasio je dvije stvari, dva razloga zbog kojih se uopće dogodilo okupljanje u Opatiji.

- Prvo, Jugoistočna Europa ima ogromne potencijale i drugo, ta regija nije osvjestila svoje mogućnosti – rekao je Foley. Upitan koji su ključni problemi koje je detektirao za vrijeme svog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj Foley je kazao da su to birokratske prepreke na koje nailaze investitori.

- Ali to je problem koji je rješiv i vidio sam gradonačelnike koji mogu, koji su te barijere već uklonili – rekao je američki veleposlanik.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić priznala je da Hrvastka još ima problema s neujednačenim zakonodavstvom i prevelikim brojem dozvola koje investitor mora prikupiti, ali da naša Vlada već radi na detekciji i uklanjanju svih nepotrebnih barijera.

- Vi u Anchorageu bi pali u nesvjest da znate koliko ovdje ima prepreka prije nego što dobiješ potrebne dozvole – rekla je Pusić, nakon čega ju je senator Mark Begich utještio i konstatirao da američki gradonačelnici nailaze na slične problema kao i naši gradonačelnici.

- Nema vam tu prevelike razlike. I sam sam na početku mandata naslijedio projekt koji je neriješen stajao u mjestu već 30 godina. Ali sam ga ipak uspio riješiti – zaključio je Begich.

Komentara 106

AB
abaso
22:15 02.04.2012.

iiiiiiiii.......onda ko i svake godine .....sezonci !!!!!

RO
rogi05
22:17 02.04.2012.

vau , evo utjehe od Mesije

OB
-obrisani-
23:38 02.04.2012.

Sta bi jadni politicari i novinari jedni bez drugog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije