Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRERASPODJELA

Neto plaće pale 20 kuna, no plaćaju se bonusi i topli obrok

Kantina
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.11.2019.
u 10:21

Sindikat trgovine žali se da bonuse ne dobivaju ili su umanjeni za radnike koji su nekoliko dana na bolovanju. Bonusi se isplaćuju mjesečno, tromjesečno ili polugodišnje i zamjena su za povećanje plaća

Prosječna rujanska neto plaća (6418 kuna) pala je za 20 kuna, a bruto za 48 kuna u odnosu na primanja u kolovozu! I bez tog pada, rast plaća usporio je u odnosu na prethodne dvije godine, a jedan od mogućih razloga moglo bi biti prebacivanje isplata na neoporezive naknade koje su otvorile prostor da se dignu primanja zaposlenih uz niža porezna davanja državi.

IT daje bonuse

Premalo je vremena prošlo da bi se moglo pouzdano tvrditi da su tvrtke preusmjerile dio bruto primanja u neto, no činjenica je da su u rujnu najviše porasle prosječne plaće u javnom sektoru, primjerice u obrazovanju za 230 kuna, zdravstvu za 148 kuna, dok su u prerađivačkoj industriji pale 67 kuna, a u trgovini 85 kuna. U rujnu je ministar financija Zdravko Marić odobrio isplatu toplog obroka, plaćenog smještaja za radnike i plaćenog vrtića za djecu zaposlenih. U dva mjeseca tvrtke su u te tri stavke usmjerile oko 140 milijuna kuna – što je oko 1,5 posto mjesečnog fonda neto plaća u zemlji!

Topli obrok počelo je isplaćivati oko 11 tisuća tvrtki za 115 tisuća radnika i u prosjeku svaki od radnika dobio je 550 kuna na mjesec. Moguće je da su jedni dobili više, drugi manje jer pravilnik dopušta da se po radniku paušalno isplati 5000 kuna godišnje (416 kuna mjesečno), ili 12 tisuća kuna uz predočenje računa! Bonus od 5000 kuna uveden prije godinu dana u međuvremenu je postao masovan oblik isplate. Porezna uprava navodi da je u prvih deset mjeseci bonus isplatilo 32 tisuće tvrtki za gotovo 520 tisuća zaposlenih, a njegova prosječna visina iznosi oko 250 kuna po radniku mjesečno.

Tajana Barančić, predsjednica udruge Cisex kaže da je značajan broj IT firmi odmah uveo naknade za topli obrok, a za mnoge imaju najave da će krenuti s isplatama od iduće godine.

– Mislim da su naknade za vrtiće i smještaj manje zastupljene – kaže Barančić koja je, inače, vlasnica računovodstvene tvrtke u kojoj je 80 posto klijenata iz IT sektora.

– Neoporezive bonuse do 5000 kuna koristi više od 80% naših klijenata, ali uzmite u obzir da su to jače i bolje IT tvrtke pa ne znam koliko je to relevantan podatak za cijeli sektor – ističe Barančić.

Trgovački lanci također su se hvalili isplatama bonusa, što potvrđuje i šefica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić. Sindikat pozdravlja povratak toplog obroka i isplate bonusa, ali ne sviđa mu se praksa isplate.

Za djecu vlasnika tvrtki

– Isplata naknada spriječila je povećanje plaća. Kratkoročno je u redu da radnici dobiju 100 do 416 kuna više, ali dugoročno to će se odraziti na iznose njihovih mirovina – ističe Štulić. Sindikatu je zasmetao i određeni oblik ucjene pri tim isplatama.

– Neki bonuse isplaćuju mjesečno, neki tromjesečno, neki polugodišnje. Ima firmi koje radnicima koji su bili na bolovanju do sedam dana isplate samo 50% bonusa, ako su slučajno bili dulje bolesni ostaju bez ičega – kaže Štulić.

U rujnu i listopadu 1192 tvrtke platile su trošak vrtića za 1588 radnika - u prosjeku oko 1100 kuna mjesečno - iz čega se može pretpostaviti da tu mogućnost većinom koriste vlasnici tvrtki za plaćanje vrtića svojoj djeci. Slično je i s troškovima smještaja koji je plaćen za 426 zaposlenih u 187 tvrtki!

0

Ključne riječi

Komentara 5

IS
istinaizlike
10:31 22.11.2019.

Očekivano. Umjesto porasta plaće, odnosno isplate dosadašnje plaće + bonusa, gazde su smanjile plaću za visinu bonusa. Ne svi, samo oni koji isplaćuju više od minimalca.

RU
rus4
11:05 22.11.2019.

Naravno da dodaju nagrade na netto iznose pa da jadni radnici misle da su dobili povećanje plaća..Ako opće dobiju platne liste...

Avatar dras32
dras32
11:06 22.11.2019.

Super je to Marić smislio, sad su poslodavci navalili uračunati u plaću sve dostupne naknade da smanje osnovicu i time plaćanja državi u mirovinski i druge fondove a kad im za 10-20 god na mirovinsko krenu stizati novi umirovljenici koji će zbog toga imati još manje crkvice od mirovina, onda će to biti nečija tuđa briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije