Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Neto dobit Podravke 15,4% viša nego lani, prihodi 4,9%

A Najveći rast ostvario je poslovni program Kulinarstvo, za čak 45,2 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
25.07.2020.
u 17:34

Razdoblje koje je pred nama bit će vrlo zahtjevno i izazovno – rekao je Marin Pucar. Podravka je nedavno nagradila zaposlenike i jednokratnom nagradom od 1000 kn.

Podravka grupa u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 161,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, priopćili su iz koprivničkog prehrambenog diva.

– Rast prodaje organskog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultirao je rastom profitabilnosti – objašnjavaju. Prihodi od prodaje u tom su razdoblju uvećani pak za 105,8 milijuna kuna ili 4,9 posto, na 2,25 milijardi kuna, na što je utjecao rast prihoda u oba poslovna segmenta, Prehrane i Farmaceutike.

Rast na svim frontama

Segment Prehrane ostvario je 1,76 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je rast za 70,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U okviru navedenog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje – vlastitih brendova od 6,2 posto, odnosno za 97,9 milijuna kuna, dok je najveći rast u iznosu od 45,2 mil. kuna ostvaren kod poslovnih programa Kulinarstvo, a kod Mesnih proizvoda, jela i namaza u iznosu od 21,6 mil. kuna. Kod poslovnog programa Riba zabilježen je rast prihoda od prodaje u iznosu od 14 milijuna kuna, Dječja hrana, slastice i snack rasli su 12,1 milijun kuna, a Podravka hrana za 6,9 mil. kuna u odnosu na usporedno razdoblje godinu prije.

Poslovni program Žito i Lagris zadržao je prihode od prodaje na razini prošle godine najvećim dijelom zbog negativnog utjecaja od kretanja prihoda u kategoriji svježih pekarskih proizvoda, primarno na tržištu Slovenije i Italije, ističu iz Podravke. Farmaceutika je ostvarila 490,3 mil. kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 35,1 milijun kuna, poglavito zahvaljujući kategoriji Bezreceptni program od 12,2 mil. kuna, a kategorija Lijekovi na recept od prodaje je utržila 8,5 mil. kuna više. Po regijama, najveći rast prihoda u iznosu od 68,5 mil. kuna zabilježen je u Adria regiji, potom u srednjih Europi (za 30,4 mil. kuna) te istočnoj Europi (za 5,6 mil. kuna) dok su zapadna Europa i prekooceanske zemlje ostvarile 3,6 mil. kuna rasta.

Brzo odgovorili na izazove

– Unatoč brojnim negativnim utjecajima na ukupno gospodarstvo uzrokovanim bolesti COVID-19, uspjeli smo brzom transformacijom poslovanja odgovoriti na razne izazove te ostvariti rezultate na koje svi zajedno moramo biti ponosni. Razdoblje koje je pred nama bit će vrlo zahtjevno i izazovno, međutim, vjerujemo kako ćemo unatoč tome nastaviti s pozitivnim razvojem našeg poslovanja – naglasio je Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, nakon što je Nadzorni odbor te kompanije na jučerašnjoj sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja grupacije.

Nadzorni odbor je, ističe se u priopćenju, izrazio veliko zadovoljstvo i podršku svim naporima koji su učinjeni kako bi kompanija i u otežanim uvjetima poslovanja u vrijeme koronavirusa (rast cijena sirovina i ambalaže, rast cijena usluga prijevoza te otežani uvjeti isporuke proizvoda, utjecaj tečajnih razlika, izraženija kompleksnost poslovanja u gastrosegmentu i slično) nastavila poslovanje s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodno usporedno razdoblje, što još jednom potvrđuje činjenicu o sposobnosti prilagodbe poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama.

Iz Podravke su se nedavno pohvalili i isplatom jednokratne nagrade zaposlenicima od 1000 kuna neto u znak zahvale za doprinos ostvarenim rezultatima i izniman angažman zbog epidemije koronavirusa, koja im je isplaćena uz uvećani regres do visine maksimalnog neoporezivog iznosa od 3000 kuna neto.

Ključne riječi

Komentara 1

DJ
DjD
18:30 25.07.2020.

Prodati hitno dok još nešto vrijedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije