Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI

Nepoznate, a zanimljive činjenice o obnovljivim izvorima energije

REGEA
08.10.2021.
u 12:00

Oceani apsorbiraju oko 4 kg CO2 po stanovniku Zemlje dnevno, dok ugljični otisak prosječnog stanovnika Hrvatske iznosi 6,2 tone godišnje.

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije može spriječiti više od 4 milijuna smrti uzrokovanih širom svijeta onečišćenjem zraka na godišnjoj razini.


Bez efekta staklenika prosječna temperatura na Zemlji bila bi prohladnih -18 °C, umjesto ugodnih 15 °C koliko iznosi danas – previše hladno za opstanak biljaka i životinja. Međutim, ljudska aktivnost povećava količinu stakleničkih plinova u atmosferi čime se pojačava efekt staklenika, a temperatura na Zemlji opasno raste.


Obnovljivi izvori energije su u 2021. godini osigurali četvrtinu globalne potrošnje za električnom energijom – ovaj udio svake se godine povećava.


Sunce je najsnažniji izvor energije u našem dijelu svemira, svakoga sata prema Zemlji šalje 430 kvintilijuna (1030) džula energije. Kad bi ljudi mogli iskoristiti ovu energiju, samo 60 minuta korištenja bilo bi dovoljno za pokrivanje ukupne potrošnje energije na Zemlji kroz cijelu godinu.


Godine 1921., čuveni fizičar Albert Einstein dobio je Nobelovu nagradu za fiziku na temelju otkrića fotoelektričnog efekta. Na ovom otkriću danas se temelji rad fotonaponskih panela (sunčane elektrane).


Potencijal proizvodnje električne energije iz sunčanih elektrana na krovovima zgrada u Europskoj uniji iznosi 680 TWh godišnje što predstavlja gotovo četvrtinu trenutne ukupne potrošnje električne energije zemalja EU.


Stanovnik Republike Hrvatske na godišnjoj razini prosječno troši između 25 i 50 kWh električne energije proizvedene u sunčanim elektranama. U isto vrijeme, stanovnici drugih mediteranskih zemalja EU na godišnjoj razini prosječno troše 500-750 kWh električne energije proizvedene u sunčanim elektranama.


Island je jedina država na svijetu u kojoj se 100% električne i toplinske energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.


Sunčanoj elektrani nije potrebna izravna Sunčeva svjetlost za proizvodnju električne energije. Izravna i neizravna Sunčeva svjetlost nose fotone koje fotonaponski paneli pretvaraju u električnu energiju što znači da će sunčana elektrana davati električnu energiju i za oblačnog vremena.


U proteklih deset godina cijene sunčanih elektrana su pale za gotovo 90%, dok je cijena električne energije u istom razdoblju na razini EU porasla za 30% čime se ulaganje u sunčane elektrane financijski isplati u prosjeku od pet do osam godina.


Rimljani su bili prvi koji su koristili geotermalnu energiju za zagrijavanje svojih domova, gradeći sustave koji su koristili topli zrak i njegovo strujanje ispod podova i unutar zidova.


Tlo pod našim nogama igra bitnu ulogu u reguliranju klime jer je nakon oceana, drugi najveći spremnik ugljika na Zemlji i dom četvrtini svih živih bića. Procjenjuje se da je 0,1% ugljika trenutno pohranjenog u europskom tlu ekvivalent godišnjih emisija iz čak 100 milijuna automobila.


Svake godine se posječe područje tropskih šuma otprilike iste veličine kao i Grčka. Osim što ubrzava klimatske promjene, deforestacija uništava i staništa šumskih životinja te uzrokuje promjene padalina i suše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije