Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PROMJENA

Nepalski mesari rade u Slavoniji: 'Rad ovdje nije težak'

Radnici u Mesnoj indusriji Ravlić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
18.08.2019.
u 19:30

Nepalci koji već imaju radno iskustvo u mesnoj industriji, prvo su krenuli na edukaciju u svojoj novoj tvrtki kako bi savladali način rada kod novog poslodavca.

Čak 17 mesara i mesarskih pomoćnika iz Nepala došlo je prije otprilike mjesec dana raditi u Mesnu industriju Ravlić d.o.o. u Petrijevcima, piše Glas Slavonije. 

Uglavnom mladih ljudi upoznaju slavonske običaje i hrvatski jezik, a žive u smještaju u nekoliko privatnih kuća u Petrijevcima koji im je osigurao poslodavac. Nepalci koji već imaju radno iskustvo u mesnoj industriji, prvo su krenuli na edukaciju u svojoj novoj tvrtki kako bi savladali način rada kod novog poslodavca. 

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Kako navode iz tvrtke, problem nije ni u načinu rada ni u radnim navikama koliko je u jezičnoj barijeri s obzirom da to da samo trojica radnika imaju neko znanje engleskog jezika, dok ostali ni to. 

- Rad ovdje nije težak. Vrlo je sličan načinu rada na koji smo radili u svojoj zemlji i zadovoljni smo načinom na koji su nas ovdje prihvatili, na šturom engleskom ispričao je za Glas Slavonije jedan od radnika iz Nepala, Thal Bahadur Gharti Chhetri. On je ispričao kako rade u dvije smjene i kako na poslu pojedu hrvatski obrok, no kada se vrate u kuće u kojima žive, onda najradije sami kuhaju na način na koji se to radilo u njihovu kraju.

- Što se hrane tiče, velika je razlika u načinu pripreme. I mi preferiramo i svinjetinu i piletinu te rižu i puno povrća, ali sve na drukčiji način, otkriva Thal Bahadur.

On je dobio ugovor na godinu dana, no rado bi ostao i duže zbog načina života, plaće i uvjeta rada. Mesar Prakash Bk slaže se s njim i tvrdi kako je do sada od hrvatskog naučio tek “dobar dan, hvala, i doviđenja”, ali da bi rado naučio i više jer je zadovoljan i ovdje želi ostati i duže. 

Komentara 3

Avatar hvala_što_pušite
hvala_što_pušite
07:51 19.08.2019.

stiglo nam je ono što smo mislili da je bilo 'tamo negdje'...

SP
Savski_pijesak
08:30 19.08.2019.

A sta nije bilo nezaposlenih Roma sta Hzz ne moze prekvalificirat nekoga da drzi noz u ruci nego dajemo socijalu i uvozimo nove buduce Rome ,uostalom da je placao radnike ne bi mu otisli , na kraju ce ga ovivi kostat skuplje a tek drzavu kad se navale sa sestero djece na socijalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije