Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Binod Chaudhary

Nepalski investitor hrvatskom startupu: Uspijete li ovo, bit ćete veća kompanija od Tesle

Zagreb: Milijarder s Forbesove liste Binod Chaudhary održao motivacijsko predavanje u ZICER-u
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/7
13.05.2019.
u 10:45

Chaudhary, vlasnik grupacije CG Corp Global, čije se 122 tvrtke bave prehrambenom industrijom, hotelijerstvom, financijama, cementom, energetikom i telekomunikacijama, već je odlučio da je Hrvatska sljedeće zemlja u koju će uložiti, nakon što je prije dvije godine “otkrio” Srbiju

Uvjeren sam da postoji nebrojeno mnogo šansi na EU tržištu za prave proizvode s Balkana; Hrvatska definitivno treba biti predvodnik, a vaš inkubacijski centar u tome može imati ulogu, poručio je nepalski investitor Binod Chaudhary hrvatskim startupima koji su mu se predstavili u Zagrebačkom inovacijskom centru. Chaudhary, vlasnik grupacije CG Corp Global, čije se 122 tvrtke bave prehrambenom industrijom, hotelijerstvom, financijama, cementom, energetikom i telekomunikacijama, već je odlučio da je Hrvatska sljedeće zemlja u koju će uložiti, nakon što je prije dvije godine “otkrio” Srbiju i ondje investirao u tvornicu rezanaca koja već “sumanuto” izvozi.

Propao prvi pokušaj

Kod nas će mu ovo biti “klapa dva”, prvi pokušaj ulaganja u butik hotel u Lovranu prije nekoliko godina mu je propao.

– Hrvatska će Chaudharyju biti kontrolna točka za evaluaciju i razvoj projekata za Europu. U prvom mu je planu daljnji razvoj njegova postojećeg biznisa proizvodnje i distribucije hrane, uz moguće akvizicije, a potom i razvoj startupa – otkrio nam je Toni Tvrtković, voditelj strateških projekata u Zadruzi za etično financijranje (ZEF) koji je, zajedno s Hamedom Bangourom organizirao Chaudharyjev posjet Hrvatskoj. ZEF, koji je predstavio i dva svoja projekta, etičnu banku i ZEF Rentals, platformu za optimalni menadžment bookinga, za Chaudharyja će raditi evaluaciju projekata.Za jedan od startupa već je dogovorena suradnja: tim koji stoji iza Peekatora, aplikacije koja pomaže u regrutiranju novih kadrova, izbjegavajući komplicirane procedure online registracije zbog čega 60% zainteresiranih odustane u hodu, ne treba kapital; Chaudharyju se predstavio kao potencijalnom klijentu i – upalilo je!

– Impresioniran sam, istražit ću priliku da radimo zajedno. Može li vaš softver biti globalno implementiran i u našu tvrtku? – Forbesov je milijarder odmah prešao na operativu. Kako doznajemo, sljedećih su nekoliko dana njegovi izvršni direktori već krenuli u realizaciju suradnje. Jedan od projekata koji su mu zapeli za oko je i Hipersfera, zračna letjelica koja zapravo ima sve funkcije satelita, no, za razliku od njega, ne mora biti u orbiti i lakše ju je i jeftinije servisirati te može slati slike u realnom vremenu. Iskoristiva je u industriji transporta, telekomunikacija, sigurnosti, zaštite okoliša, proizvodnji hrane...

Odmah prelazi na stvar

– Ovo što ste mi pokazali je prototip? Za koliko možete biti na tržištu? – zanimalo je investitora kojemu se tri godine, koliko će im trebati do realizacije, čine – predugim razdobljem.

– To je zapravo vrlo brzo. Tradicionalne industrije rade desetljećima na ovakvoj tehnologiji, no i mi je već deset godina razvijamo – odvratio mu je Bojan Pečnik, astrofizičar s doktoratom Instituta Max Planck, koji stoji iza ideje Hipersfere.

– Jako interesantno, ako ovo uspijete, bit ćete veća kompanija od Tesle! Moramo još razgovarati! – ustvrdio je Chaudhary kojemu je bila zanimljiva i aplikacija Trakbar namijenjena vlasnicima ugostiteljskih objekata, koja predviđa prodaju u 30 dana i time optimizira nabavu i potrebe za radnom snagom. Sličnu vrstu booking menadžmenta nudi i softver ZEF Rentals koji želi doskočiti visokim cijenama bookinga.

– Rješenje je softver na koji se apartman registrira i time automatski prijavljuje i na svim booking platformama, uz niže cijene. Tada lakše može prilagoditi i cijenu najma i tip smještaja koji se više traži – pojasnio je Goran Jeras iz ZEF-a koji je predstavio i projekt osnivanja etične banke.

Pogledajte video gradnje Pelješkog mosta iz zraka:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije