Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada

Neoporezivih 5000 kuna obrtnici mogu isplatiti sami sebi

novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
12.12.2018.
u 16:09

Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozorila je prošli tjedan da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, te je od Vlade zatražila njegovu žurnu izmjenu

Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u neoporezivom iznosu do 5.000 kuna godišnje mogu si isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, priopćila je u srijedu Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

"Iz postojećih odredbi Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak proizlazi da nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5.000 kuna godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku, mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti", kaže se u priopćenju Porezne uprave.

Ujedno se napominje kako se nagrada i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika mora isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne.

Izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak stupio je na snagu 1. prosinca, a prema njemu porez na dohodak se ne plaća na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u iznosu do 5.000 kuna godišnje.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozorila je prošli tjedan da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, te je od Vlade zatražila njegovu žurnu izmjenu.

HOK je tada ustvrdio da su obrtnici izmjenama pravilnika dovedeni u nepovoljan položaj, navodeći kako samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) - obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi.

>> Pogledajte što sve morate znati o posljedicama smanjenja PDV-a

Komentara 2

DK
davor.kozic21
21:11 12.12.2018.

molim lijepo gde su tu radnici necemo dobit ni akontaciju za Bozic a kamo li sta drugo a oni krecu na skijanje toplice itd .Badava ta laprdanja o radnickim pravima .

VO
vorda400
18:27 12.12.2018.

A znam da su si privatnici te "nagrade" isplaćivali svaki mjesec bez obzira kaj nisu svojim radnicima plaću isplatili i uplatili doprinose i onda došao zločesti Linić koji je ubacio zakon da ako ne plate doprinose idu u blokadu i nemogu do novca ha ha ha prije su im računi bili ko bankomat samo prošlajfaš karticu i super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije