Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene u Europskoj uniji skočile za 4 posto, a u Hrvatskoj pale za 0,4 posto

Osijek iz zraka
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
21.07.2017.
u 14:39

Najveći rast cijena bilježe Češka, Litva i Latvija, a osim Hrvatske cijene padaju samo u Italiji i to za zanemarivih 0,1 posto u godinu dana

Nekretnine su u Europskoj uniji sve su skuplje pa statistika pokazuje da su skočile za 4,5 posto u prosjeku. Istovremeno u Hrvatskoj cijene nekretnina još uvijek bilježe pad pa je na toj osnovi Hrvatska istaknuta kao zemlja Europske unije s najvećim godišnjim padom cijena nekretnina. Najveći rast cijena zabilježen je u Češkoj, od 12,8 posto, a slijede Litva i Latvija, s rastom od 10,2 posto, odnosno 10,1 posto, a osim Hrvatske samo je Italija zabilježila pad cijena i to za 0,1 posto.

Rastu samo gotovinski krediti

Poznato je da Hrvatska ima visok udio vlasnika nekretnina u odnosu na druge europske zemlje, a i da Hrvati štede u nekretninama, ali trendovi se očito mijenjaju. Inače Hrvatska je specifična i po tome da gotovo 74 posto stanovnika živi u samostalnim kućama, a manjina živi u stanovima dok se u ostatku Europske Unije uz iznimku Skandinavije uglavnom živi u stanovima. Ipak, Hrvati su sve manje zainteresirani za kupnju nekretnine što dokazuje i najnoviji podatak o kretanjima kredita u Hrvatskoj po kojem vrijednost stambenih kredita konstantno pada. Unatoč kreditnim kampanjama i rastu broja prodanih novih stanova u odnosu na godinu ranije u Hrvatskoj je u godinu dana vrijednost stambenih kredita umanjena za pola milijarde kuna i sada se približila iznosu od 49 milijarde kuna. Za usporedbu u jeku krize na proljeće 2011. vrijednost stambenih kredita iznosila je čak 58 milijardi kuna. Građani se razdužuju po svim osnovama pa tako pada vrijednost hipotekarnih kredita, krediti za kupnju automobila su vrlo rijetki, a razdužuju se čak i na karticama te smanjuju minuse. Jedini popularni krediti su gotovinski krediti čija je vrijednost dosegnula 39 milijardi kuna. Ukoliko nekretnine ponovno ne postanu popularne teško će cijene nekretnina narasti. Ipak zemlje u kojima se zabilježio značajan rast cijena nekretnina su upravo one u kojima je i došlo do najvećeg nekretninskog sloma početkom financijske krize. U Hrvatskoj je ukupan pad vrijednosti nekretnina od 2008. do danas iznosio oko 24 posto, a u Latviji i više od 30 posto. Češka s druge strane bilježi pravi oporavak i cijene su premašile iznose iz 2008. godine. Još je nekoliko zemalja u toj skupini, ali najbolje performanse pokazuje tržište u Švedskoj u kojoj su nekretnine skuplje za 40 posto nego u 2008.

Najveći gubitnik Irska

Irska je definitivno najveći gubitnik Europske unije jer su cijene nekretnina jeftinije i više od 50 posto u odnosu na pretkrizni Eldorado, dok je u Španjolskoj tržište značajno korigirano pa je danas kvadrat nekretnine za 44 posto jeftiniji nego 2008. Prosječno u EU nekretnine su za tri posto skuplje nego prije krize.     

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije