Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEFICIT KVALIFICIRANIH

Ne uvezemo li radnu snagu, tko će graditi nove hotele?

građevinari
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 07:00

Na burzi ima radnika koji mogu raditi u turizmu i graditeljstvu

Prema analizi HGK, u Hrvatskoj nedostaje 12.000 radnika u sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma. Druge analize pokazuju da nedostaje i da bi trebalo uvesti 19.000 radnika. No, zbog velikih investicija u turizmu, a samo sljedeće godine kroz 800 milijuna kuna ulaganja planira se otvaranje 40 novih hotela, raste potreba za radnicima u graditeljstvu, a potom i onih u turizmu. Pa se apsurd povećava – nezaposlenost je i dalje velika, ali i potraga za radnicima.

Tko će raditi? bila je tema okruglog stola koji je u HGK okupio predstavnike tvrtki kojima nedostaju radnici, sindikate i ministre turizma, graditeljstva i rada, a koji su zaključili potrebnim naći dugoročno rješenje kojim će se sanirati problem nedostatka radne snage, a ne samo govoriti o onom kratkoročnom – povećanju kvota za uvoz radnika.

– Kvota za uvoz za sljedeću godinu donijet će se sljedeći tjedan, no prije toga potrebne su još konzultacije s poslodavcima i sindikatima – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. Poslodavci su za to da se kvote za uvoz radnika povećaju, većina sindikata tome se protivi, a bliže su njima i ministri...

Naime, apsurd je, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, da uz potrebnih 15.000 radnika u turizmu ove godine, a sljedeće godine 20.000, na Zavodu za zapošljavanje imamo 40.000 educiranih ugostiteljskih djelatnika. Isti je problem i u sektoru graditeljstva, a resorni ministar Lovro Kuščević rekao je da su mu i ranije poslodavci priznali da puno radnika za njih ne želi raditi jer im je isplativije ‘u fušu’.

– Zbog toga sam protiv povećanja kvota za uvoz radne snage – rekao je Kuščević.

I Mirjana Čagar iz sektora graditeljstva u HGK rekla je kako je od 50.000 izgubljenih radnih mjesta nakon krize, samo 5000 radnika na burzi. To pokazuje da je dio radnika otišao izvan zemlje, ali da i dio njih radi na crno.

Problem je sveobuhvatan i mora se početi rješavati, a jedan od koraka u tom cilju je i uvođenje dualnog obrazovanja, što stoji u programu Vlade, a na čijim pripremama, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, Komora već dulje vrijeme radi. Ćorić je dodao da će se raditi i na novim mjerama HZZ-a te naglasio potrebnim pojačati prekvalifikacije te reforme u obrazovanju.

Dragutin Kamenski iz Kamgrada rekao je da bi kvote trebale biti zasad rješenje jer, primjerice, tvrtka u Sloveniji, ako u roku pet dana ne može naći radnike, dobiva pravo na uvoz.

– A onda se dogodi da ti uvezeni radnici preko slovenskih tvrtki ulaze na hrvatsko tržište – rekao je Kamenski. Mirko Habijanec iz tvrtke Radnik dodao je da mi radimo na tome da uvozimo strane tvrtke, a Njemačka samo radnike.

Domagoj Ferdebar iz Sindikata graditeljstva kaže kako treba u red dovesti i plaće, jer bi se s većim plaćama vratili i radnici koji su otišli izvan zemlje, te da zbog rada na crno gubi i država. Davorko Vidović iz HGK kaže da bi trebalo sklopiti i međudržavne ugovore za uvoz radnika, s BiH ili s Ukrajinom, jer je prilikom posjeta toj zemlji i o tome bilo riječi.

>> VIDEO Pogledajte kako danas izgleda nikad dovršena famozna zagrebačka Sveučilišna bolnica

Komentara 9

MA
Makroman
08:18 01.12.2016.

Rjesenje je sasvim jednostavno. Odgovarajuca placa za odgovarajuce poslove i suzbijanje mita i korupcije kod drzavnih sluzbenika, naravno pocevsi od vrha.

JU
jurajuric116
13:08 01.12.2016.

samo platite radnika i ne gledajte ga kao roba i ima radnika i bez uvoza. a robova više nema nigdje, ni iz uvoza. kolko je sirijaca ostalo tu? ni jedan. ni oni nebuju robovali.

SH
shuljic50
15:49 01.12.2016.

Sasvim jednostavan odgovor,prića se o pljaćkama i SDP i HDZ,gdje su kazne gdje su zakoni,prvo to uvedite pod kontrolu i bit ćemo Švicarska.Ma pogledajte samo naš tkz,HRVATSKI SABOR.Lakrdija od ustanove,zakon kroje za sebe,a narod neka bježi van bez povratka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije