Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLGICA SPEVEC Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

Natjecanje banaka pod Agenciju

man-natjecanje-txt.jpg
import
17.10.2006.
u 14:05

S Olgicom Spevec, predsjednicom Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, razgovarali smo o pripremi za pregovore s EU u poglavlju Zaštite tržišnog natjecanja, ali i o domaćim "kršiteljima" te ovlastima u području tržišnog natjecanja.

VL: AZTN traži nadzor nad bankarskim sektorom u dijelu tržišnog natjecanja. Kako je to pitanje riješeno u EU, te hoće li i kada biti riješeno u Hrvatskoj?
SPEVEC:  Zakon o bankama je nadležnost za rješavanje pitanja tržišnog natjecanja u bankarskom sektoru dao isključivo Hrvatskoj narodnoj banci. AZTN drži da takvo rješenje nije zadovoljavajuće, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da više u niti jednoj zemlji EU-a ne možemo naći takvo rješenje. Naime, u svim državama EU isključivo su tijela srodna ovoj Agenciji nadležna za sva pitanja tržišnog natjecanja u svim sektorima, pa tako i u bankarskom. Jedina iznimka bila je do prije godinu dana Italija.  Riječ je jednostavno o tome da je potpuno nesvrsishodno i neekonomično educirati o ovoj vrlo kompleksnoj grani prava (koja se u velikoj mjeri temelji na ekonomiji) zaposlenike u nekoliko različitih tijela.  Stoga, smatramo da bi i Hrvatska trebala krenuti europskim putem i rješavanje svih pitanja tržišnog natjecanja u svim sektorima prepustiti ovoj agenciji.

VL: Postoji li spor s HNB-om?
SPEVEC:  Sukob između HNB-a i AZTN-a ne postoji, ali koliko mi je poznato iz  medija HNB još uvijek drži da je potrebno u Hrvatskoj zadržati rješenje koje ne postoji niti u jednoj članici EU, pa ni u svijetu,  s čime se mi naravno ne slažemo jer argumenti za takav stav ne polaze od prava tržišnog natjecanja, koje ne bi smjelo biti instrument monetarne politike. Ali pustimo da ta pitanja riješi zakonodavac, Agencija će postupati po zakonu, kakva god odluka bila donesena.

VL: U Poglavlju Tržišno natjecanje Hrvatska je dobila četiri mjerila koja mora dostići ne bi li se otvorili pregovori. Hoće li i kada mjerila biti postignuta, odnosno kada će biti otvoreni pregovori?
SPEVEC: Mjerila koja je dobila Hrvatska za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje odnose se na obvezu donošenja pojedinačnih planova restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u teškoćama, donošenje nacionalnog programa restrukturiranja industrije željeza i čelika, usklađivanje poreznog zakonodavstva u odnosu na slobodne zone, područja posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja te obnovu grada Vukovara, na obvezu donošenja akcijskog plana usklađivanja ostalih zakona i propisa koji sadrže državne potpore, te na osiguranje transparentnosti u odnosu na dodjelu državnih potpora sektorima, kao što su industrija aluminija, tekstilna industrija i industrija kože i obuće, proizvodnja automobilskih dijelova i turizam.
Dakle, radi se o mjerilima čije ispunjenje podrazumijeva i zahtijeva određene reformske poteze i strateške odluke nadležnih državnih tijela, prije svega Vlade Republike Hrvatske pa na to pitanje treba odgovor potražiti kod tih tijela.

VL: kada će biti otvoreni pregovori?
SPEVEC: Osobno smatram da je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o rokovima i terminima otvaranja pregovora, sada sve aktivnosti treba usmjeriti na poslove koji će rezultirati izradom nacrta prijedloga spomenutih zakona, izradom planova restrukturiranja, itd. - ukratko, koncentrirati se na posao koji moramo odraditi ako želimo u EU. Kako se u ovom poglavlju radi o mjerilima koja proizlaze iz obveza preuzetih sklapanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju još je naglašenija potreba za njihovim ispunjavanjem, jer se u suprotnom krše odredbe Sporazuma, što ni u kojem slučaju ne pridonosi vjerodostojnosti  i odlučnosti u svezi što skorijeg otpočinjanja pregovora.

VL: Osim zakondavnog okvira Europljani će za ulazak u punopravno članstvo zahtijevati i dokaze o provedbi odnosno učinkovitosti sustava. Koliko zadovoljavamo taj "provedbeni" uvjet?
SPEVEC: Ti "provedbeni" uvjeti kako ih nazivate su i najteži, oni su stvarni pokazatelj naše spremnosti za prihvaćanjem pravila i vrijednosti koje podrazumijeva priprema i članstvo u EU, tu nema mogućnosti za "igru skrivača", deklarativno  prihvaćanje promjena i kozmetičke zahvate tamo gdje je potreban kirurški rez.

VL: Koliko je hrvatsko gospodarstvo liberalizirano?
SPEVEC: Hrvatsko gospodarstvo je u velikoj mjeri liberalizirano. Naravno, ostaju još neki sektori gospodarstva koji to nisu do kraja, primjerice energetski sektor. Međutim, Agencija ima prostor djelovanja i u sektorima koji nisu liberalizirani jer može, primjerice, odlučivati o eventualnim zloporabama vladajućeg (monopolističkog) položaja poduzetnika koji djeluje na takvom tržištu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije