Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRVOPRERAĐIVAČI

Naša industrija namještaja bez strategije države odlazi u povijest

'27.11.2012., Zagreb - Renato Radic vlasnik tvrtke Prima Commerce i predsjednik udruzenja Hrvatski proizvodjaci namjestaja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Davor Puklavec/Pixsell
04.12.2012.
u 11:42

U idućih tri do pet godina proizvođači bi povećali izvoz od 50 do 100 posto te pokrenuli investicije vrijedne tri milijarde kuna

– Ili će Vlada jasno reći da joj je industrija namještaja strateški važna ili nas više neće biti. Trenutačno se u hrvatskoj industriji namještaja preradi manje od 10 posto drvne mase koju posijeku Hrvatske šume, samo 200.000 prostornih metara drva, što najbolje govori o golemom potencijalu tog sektora. No, potrebne su promjene i izravna državna intervencija kroz nove strukturne potpore uz pomoć kojih bi proizvođači namještaja u idućih tri do pet godina udvostručili izvoz i broj zaposlenih te pokrenuli investicije vrijedne 2 do 3 milijarde kuna, a prvi bi se rezultati vidjeli već u prvom polugodištu iduće godine – kaže Renato Radić, vlasnik hrvatske Prima grupe i predsjednik nove udruge Hrvatski proizvođači namještaja, koja okuplja 15 vodećih kompanija i poduzetnika iz tog sektora s više od 4500 zaposlenih i 1,1 milijardu kuna godišnjih prihoda.

Udruga je ovih dana Vladi ponudila model kako revitalizirati hrvatsku industriju namještaja koja se od krize suočava s otežanim uvjetima poslovanja te skorim ulaskom u EU, gdje su izvozno orijentirani hrvatski namještajci prije krize bili i te kako konkurentni.

Uvoz veći od izvoza

– Tržište od 500 milijuna ljudi godišnje na namještaj potroši otprilike 100 milijardi eura. No nakon devalvacije poljskog zlota i švedske krune 30, odnosno 20 posto, te pada funte s 11 na manje od osam kuna, tamo opstaju samo najžilavije hrvatske tvrtke. Od 150 milijuna kuna dobiti u 2007. godini, sektor u posljednje dvije godine bilježi gubitke veće od 70 milijuna kuna na godinu i – postaje problem i bankama, i državi, i Hrvatskim šumama. Uvoz je namještaja veći od izvoza, a zabrinjava i pad broja zaposlenih. Samo je u posljednjih nekoliko godina u tom sektoru izgubljeno više od 2000 radnih mjesta – objašnjava Radić. I dok se on bori s nelikvidnošću, trendovi su takvi da izvozimo sve više trupaca, a sve manje namještaja.

No, umjesto da mu se pomogne, Hrvatske šume najavljuju više cijene sirovine i 15 posto, u suprotnom s proizvođačima neće potpisati ni 10-godišnje ugovore, kojima bi im se jamčila sigurna isporuka potrebne sirovine. Ne slože li se sami s poskupljenjem, Šume će im sirovinu poskupiti jednostrano, najavio je čelnik HŠ-a Ivan Pavelić.

– U tom slučaju drvna će industrija otići u povijest – kaže Radić, uvjeren kako je Vlada, koja ih je saslušala, ipak shvatila bit problema koji se ne mogu riješiti dizanjem cijena sirovine, nego stvaranjem osnove da što više hrvatskog drva završi u domaćem namještaju. U njemu je, ističe, 95 posto domaće sirovine i sedam puta više dodane vrijednosti nego u trupcima i veliki je potencijal za punjenje državnog proračuna.

Ne treba im puno

– Imamo sirovinsku osnovu, tehnologiju, znanje i tradiciju. Jedan smo od najvećih generatora zapošljavanja u nerazvijenim i ruralnim krajevima Hrvatske i više od 70 posto proizvodnje izvozimo, što znači da nam, kako bismo izašli iz šah-mat pozicije, ne treba puno. Industriju namještaja treba proglasiti strateški važnom, u rangu turizma, te uvesti strukturne potpore u smjeru finalizacije, inovacija i razvoja proizvoda, istraživanja tržišta, IT tehnologije, širenja prodajne mreže u inozemstvu, marketinških aktivnosti, uvođenja posebnih mjera za zapošljavanje, posebice visokoobrazovnog kadra, sufinanciranja troškova transporta u izvozu, otvaranja posebnih kreditnih linija putem HBOR-a za financiranje osnovnih repromaterijala... te višegodišnjih ugovora s Hrvatskim šumama – kaže Radić.

Tvrdi kako je riječ o najviše 100 milijuna kuna koje bi se državi brzo vratile. Inače ćemo izgubiti još 20.000 radnih mjesta u drvnoj industriji, oko milijardu dolara mogućeg izvoza godišnje.

>>Prerada drva u Hrvatskoj u šest mjeseci pala 13,4 posto

Komentara 7

OB
-obrisani-
14:30 04.12.2012.

Koja vlada : Ova što nezna ništa ili ona Što krade SVE ???

TP
Tihomir Prdež
12:26 04.12.2012.

Milanović: Strategija? Čuo sam nešto o tome, to je u Starom zavjetu?

NE
nezaposleni
13:01 04.12.2012.

HDZ sve pokrao a SDP nezna kako dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije