Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUKI STVARA LIDERE

Napravimo zajedno izvrsne stvari

HUKI
Foto: Mislav Mesek
1/2
16.09.2022.
u 16:20

Da, moguće je promijeniti svijet. Svjedoče tome brojni programi što ih provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije

Mnogi od nas skloni su govoriti kako mladi ne znaju ili ne žele svoje vrijeme iskoristiti da bi nešto naučili, da bi proširili svoje vidike, usavršili vještine ili ih tek poprimili, postali kreativni te preuzeli na sebe odgovornost i mjesto lidera koji će preuzeti aktivnu i vodeću ulogu u svojim zajednicama.

Da je to vrlo površna konstatacija svjedoči Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, popularni HUKI. Ta neprofitna, nevladina udruga osnovana je 2015. godine s ciljem promicanja poduzetništva, društvenih inovacija, umrežavanja te međusobne pomoći pri razvoju osobnih vještina za zapošljavanje i napredak među mladima. I ne samo to, HUKI je specijaliziran za organizaciju događaja, razvoj društva i društvenih inovacija kao i edukaciju o novim i jedinstvenim načinima rješavanja suvremenih izazova, te sveukupnu pripremu brojnih konferencija i specijaliziranih radionica.

Iako su po godinama postojanja mladi, mogu se podičiti brojnim uspjesima, priznanjima i nagradama od kojih se posebno ponose nagradom "Europski građanin" 2018. godine. Stoga je razumljiva vizija Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije postati vodeća organizacija u Europi za neformalno obrazovanje i generiranje društvenih inovacija. Jedan od razloga za to optimistično, ali realno očekivanje je i stečena pozitivna reputacija u realnom sektoru zbog odlično organiziranih brojnih specijaliziranih događanja za što su od klijenata i partnera dobili velike pohvale, ali i suradnju na duge staze.

Godišnje provode preko 20 projekata i cjelogodišnjih programa namijenjenih raznim dobnim skupinama u koje je uključeno više od 10.000 direktnih korisnika, ali i više od 100.000 indirektnih kako u Hrvatsoj tako i u inozemstvu.

Za budućnost mladih ZABUM cjelogodišnji je program za adolescente i mlade koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku, a provodi se kroz Laboratorij inovacija za mlade, promiče jednake mogućnosti za sve. Teži uključivanju što je moguće većeg broja mladih bez obzira u kojem području Hrvatske žive. Program ZABUM osigurava mladima prostor, prilike i alate za aktivno sudjelovanje u zajednici te ih potiče da zajedno rade na rješenjima koja će život u zajednici učiniti kvalitetnijim i boljim, a njima dati dodatno samopouzdanje da buduće životne prepreke savladavaju s lakoćom i uspinju se na ljestvici koju su si postavili, ostvare sve svoje želje i s vremenom zauzimaju liderske pozicije. Jer vještine za 21. stoljeće uključuju rješavanje problema, pregovaranje, kritičko razmišljanje, upravljanje emocijama, razvijanje empatije i komunikacije..

Poseban projekt koji izaziva veliko zanimanje je “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima”. Počeo je u listopadu 2020. godine, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 627.613,76 kn. U trajanju od dvije godine cilj je osposobiti 20 nezaposlenih članova udruge s praktičnim znanjima o društvenom poduzetništvu uz podupiranje poslovanja novih i postojećih društvenih poduzetnika te povećanje vidljivosti modela poslovanja društvenog poduzetništva. Učit će o poslovanju i razvoju modela društvenog poduzetništva, izradama poslovnih strategija i investicijskih studija te o razvoju mekih vještina i event managementu.

Pred Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije je i nadolazeća konferencija TEDx Zagreb. To je najpoznatija globalna konferencija prisutna u 190 zemalja svijeta. Sudionici su poduzetnici i stručnjaci afirmirani u svojim područjima, a svojim idejama i stavovima mijenjaju svijet koji poznajemo. Za proteklih 11 godina sudjelovalo je više od 180 eminentnih govornika, a njihovi su govori online zabilježili preko dva milijuna pregleda. Više o svemu nam je rekla Blanka Hlad, voditeljica projekta.

Što se promijenilo od osnutka HUKI-ja do danas? Kako su to prihvatili mladi i u kojoj je mjeri pojačan interes?

HUKI je sa svojim radom započeo 2015. godine zahvaljujući skupini volontera, a od tada se štošta promijenilo - od broja projekata, pa sve do veličine tima. Konstantno stvaramo neke nove priče, a vlastite aktivnosti prilagovađavamo interesima mladih, kao i potrebama naših klijenata. Krenuvši od prvog projekta, dvodnevne međunarodne konferencije za mlade LEAP Summit, dosegli smo broj od više od 20 projekata i cjelogodišnjih programa kroz koje uspijevamo uključiti do 10.000 direktnih te preko 100.000 indirektnih korisnika na godišnjoj razini. Osim lokalnih i nacionalnih projekata, proširili smo svoj rad i na međunarodne projekte kroz koje mladima i stručnjacima koji rade s mladima dajemo priliku učenja u interkulturalnom okruženju. U zadnjih godinu dana uspjeli smo i povećati spektar ponude usluga koje nudimo klijentima u području organizacije raznih događaja (konferencijskih i edukativnih programa) te izrade online edukativnih tečajeva.

Blanka Hlad, voditeljica projekta
Foto: Mislav Mesek

Uključuju li se novi klijenti / partneri i je li osigurana suradnja za naredno višegodišnje razdoblje?

Kroz zadnjih nekoliko godina ostvarili smo suradnju s brojnim partnerima i klijentima, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te u HUKI-ju cijenimo održavanje dugoročnih partnerstva. Na primjer, na LEAP Summit-u već šest godina zaredom surađujemo s Europskom komisijom, a s UNICEF-ovim uredom u Hrvatskoj na ZABUM programu surađujemo od 2020. godine. Širenjem naših programa te kreiranjem novih, inovativnih projekata i usluga event menadžmenta, istovremeno širimo i mrežu poduzeća, stručnjaka, udruga i ostalih partnera koji su zainteresirani za suradnju. Uz već dogovorene projekte te oblike suradnje, svakodnevno nadograđujemo svoje poslovanje te se radujemo novim partnerstvima i realizaciji visoko kvalitetnih programa. Svojim klijentima nudimo takozvanu “full service” uslugu koja kreće od razvoja ideje, pa sve do realizacije te popratnih marketinških aktivnosti.

Koliko će ZABUM i programi Udruge značiti za budućnost mladih?

Uzevši u obzir činjenicu da u svim svojim programima pratimo trendove i potrebe društva koje se iz godine u godinu mijenjaju, mladi imaju priliku razviti vještine u područjima koja postaju sve traženija (poput mekih vještina te vještina STEM područja). Osim toga, cilj nam je osim konkretnijih znanja prenijeti mladima i važnost intrinzične motivacije te samostalnog djelovanja kroz poduzetničke sfere. Posebno naglašavamo vrijednosti promišljanja o unaprjeđenju zajednice, održivom razvoju i inovacijama. Mladi su nas dosadašnjim sudjelovanjem uvjerili u svoju sposobnost i nepresušnu kreativnost, a sebe smatramo onima koji im pružaju mogućnost da sudjeluju u našim lokalnim i međunarodnim projektima i time svoje kvalitete prepoznaju, razviju i pokažu svijetu.

Koje su novosti vezane za skorašnju konferenciju TEDx Zagreb?

TEDx Zagreb će se ove godine održati 13. listopada u prostorima HoB Zagreb (ex City Plaza), s temom Ignite the Spark. Predavanja će biti usmjerena na pozitivne promjene koje nas očekuju u budućnosti u interdisciplinarnom sektoru, sve od ljudskih odnosa, pa do znanosti. Ukupno 12 govornika iz različitih područja upoznat će posjetitelje s novitetima koji nas očekuju, uključujući i Vlatka Štampara, Brunu Šimlešu, Moranu Zibar te Dragana Primorca. Karte puštamo u prodaju uskoro, a sve novosti i informacije moguće je pratiti na službenoj TEDx Zagreb web stranici, kao i na društvenim mrežama.

HUKI je nepresušna riznica događanja gdje svatko može pronaći nešto sebi zanimljivo. Zajedno je moguće učiniti izvrsne stvari da bi cijeloj zajednici bilo bolje. Misija je to koju neprestano provode surađujući sa stotinjak partnera da bi stvorili bolje društvo i okruženje u kojem živimo. Želite li saznati više posjetite njihovu web stranicu ili ih kontaktirajte na adresi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, Lubenjaki 10, 10000 Zagreb.

Sadržaj nastao u suradnji s HUKI.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije