Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonskobrodska kompanija

Nakon dokapitalizacije država više nije većinski vlasnik Đure Đakovića?

Tomislav Mazal
Ivica Galovic/PIXSELL
23.08.2017.
u 09:10

U Grupaciji će moći opstati samo društva koja mogu dokazati samostalnu održivost na tržištu, najavio je predsjednik Uprave

Modernizacija proizvodnje, postizanje konkurentnosti i zadržavanje samo onih djelatnosti koje mogu opstati na tržištu smjer je u kojem će ići Đuro Đaković nakon uspješno provedenog drugog kruga dokapitalizacije, u kojemu je prikupljen 51 milijun kuna.

Time je temeljni kapital grupacije povećan na 203 milijun kuna, s tim da u tvrtki za rujan već najavljuju novi krug u kojemu bi prodajom dionica trebali uprihoditi još stotinjak milijuna kuna.

Stabilizacija poslovanja

– Ostvareni rezultat je na razini našeg minimalnog očekivanja i on za nas prvenstveno znači stabilizaciju poslovanja te mogućnost nastavka ugovaranja poslova, povećanja prihoda i poboljšanja ukupnog rezultata. Bit će definitivno puno lakše, jer ćemo u tu svrhu moći koristiti svoje vlastite izvore kapitala – rekao je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal nakon jučerašnje redovne Skupštine društva.

Istaknuo je kako je sada učinjen prvi korak, ali kako tvrtka uvijek teži boljem i kako će u sljedećem razdoblju još puno raditi na tome da dosegne puni iznos kapitala koji su ocijenili potrebnim za uspješno poslovanje. Dodao je kako će morati voditi računa o pažljivom korištenju novca koji im je povjeren i kako će u Grupaciji moći opstati samo društva koja mogu dokazati samostalnu održivost na tržištu, što nije slučaj s Industrijskim rješenjima u kojima će, najavio je, u idućem razdoblju biti značajnih promjena.

Na upit koja je nova vlasnička struktura Đure Đakovića i je li točno da država više nije većinski vlasnik, Mazal je odgovorio kako on to ne može ni potvrditi niti demantirati sve dok dionice ne budu upisane u registar dioničara.

– Mogu samo objaviti da je riječ o domaćim ulagačima, među kojima ima i pravnih i fizičkih osoba – rekao je Mazal.

Prepoznata kvaliteta

U medijima se u posljednje vrijeme pohvalno piše o novom krugu dokapitalizacije. Špekulira se kako za neke državne tvrtke nema interesa, dok se za Đuru Đakovića interes na tržištu ipak pojavljuje.

Uzme li se u obzir prva (neuspješna) dokapitalizacija, postavlja se pitanje je li se stanje na tržištu kapitala promijenilo ili se Đaković doista počinje prepoznavati kao kvalitetna tvrtka na tržištu?

– Činjenica je da posljednje tri godine mi pokazujemo značajno poboljšanje svojih rezultata, da se korporativno upravljanje značajno promijenilo i da su ulagači to počeli primjećivati. Nikada prije nismo imali povećanje kapitala u novcu. Dosad smo imali samo smanjenje zbog pokrivanja gubitaka. Vjerujem da se ovim pokazalo da su ulagači počeli vjerovati u Đuru Đakovića i da će se to nastaviti i u budućnosti – zaključio je Mazal.     

Komentara 2

LU
lunar777
10:24 23.08.2017.

Nadam se da više nećemo financirati vaše gubitke, prestanimo biti socijalistička ekonomija.

PR
promag
11:33 23.08.2017.

U izvješću stoji: "Poslovni rashodi ostvareni u periodu 1. - 6. 2017. godine iznose 92.231.440 kuna i manji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 75.054.808 kuna ili 44,87%. Poslovni rashodi čine 96,24% ukupnih rashoda." - dakle, poslovanje je u ozbiljnom padu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije