Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13 godina blokade

Nakon 15 godina krize: Crikvenički Jadran otišao u stečaj

jadran (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
1/5
15.06.2010.
u 15:40

Na dan 6. svibnja ove godine žiroračun Jadrana bio je u neprekidnoj blokadi 4669 dana (gotovo 13 godina), a to je, prema izjavi predsjednice uprave Julijane Fak, i danas.

CRIKVENICA - Na Trgovačkom sudu u Rijeci otvoren je stečajni postupak nad crikveničkim Jadranom, hotelskim poduzećem u 80 postotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog fonda za privatizaciju čija agonija traje od polovice 90-ih godina.

Otvorila ga je stečajna sutkinja Vera Jelenović koja je stečajnom upraviteljicom imenovala Mariju Ružić, jednu od najiskusnijih u tom poslu u Primorsko-goranskoj županiji s više od 50 stečaja iza sebe. M. Ružić je i u prethodnom postupku radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka koji je pokrenut 23. travnja bila privremena stečajna upraviteljica, pa joj je stanje u Jadranu itekako dobro poznato.

U toj ulozi ona je "pročešljala" knjige i poslovnu dokumentaciju Jadrana, te došla do zaključka da postoji dovoljan razlog za otvaranje stečajnog postupka. Naime, na dan 6. svibnja ove godine žiroračun Jadrana bio je u neprekidnoj blokadi 4.669 dana (gotovo 13 godina), a to je, prema izjavi predsjednice uprave Julijane Fak i danas. Blokirano je 57,5 milijuna kuna, dok su prema knjigama nepodmirene obveze na dan 31. prosinca prošle godine iznosile 463 milijuna. Kumulirani gubici premašili su iznos 600 milijuna, a nasuprot tome temeljni je kapital poduzeća u zemljištu i objektima 507 milijuna kuna.

Inače, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je 13 bivših zaposlenika Jadrana, Verica Filić, Ines Mađar, Marica Brnjac, Nada Perišić, Ankica Antić, Brankica Jurinčić, Ankica Katnić, Davor Kalanj, Fehim Eljazović, Milan Tomić, Neven Jokić, Kata Blažić i Mauricio Samardžija radi isplate ukupno oko 2 milijuna kuna potraživanja nastalih zbog zakidanja na plaći prema kolektivnom ugovoru cijeli niz godina. Oni su do 2004. godine radili u hotelu Therapia, a onda ih je kupnjom hotela na sudskoj dražbi preuzeo Igor Štimac.

Posljednje dvije godine vođenje hotela od Štimca je preuzeo zadarski Falkensteiner, pa nije isključeno da u tim činjenicama leži odgovor na pitanje zašto je od 600 radnika kojima je Jadran ostao dužan sa zateznim kamatama oko 150 milijuna izbor za pokretanje stečaja pao baš na njih 13.

Na ročištu otvaranje stečaja moglo se izbjeći jedino odustajanjem predlagatelja, no to se nije dogodilo. Oni nisu ni došli u sudnicu V. Jelenović, a njihova zastupnica iz regionalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Nada Barišić u njihovo je ime kazala da ustraju kod prijedloga, jer, navela je, "sa svima se razgovaralo osim s njima".

Stečajna upraviteljica M. Ružić rekla je pak kako preostalih 246 radnika Jadrana nema razloga za strah i paniku, jer će poduzeće nastaviti s djelatnošću kao da se ništa nije dogodilo. Priprema i realizacija turističke sezone neće doći u pitanje, naglasila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije