Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobilne mreže

Naknade 50% niže kako bi se ulagalo u 5G tehnologiju

5G
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2019.
u 20:17

Industrija pokrenula procese i prije nego što je odobren Vladin nacionalni plan

Država će pomoći te investirati u prelazak na novu generaciju mobilnih mreža ili popularni 5G. Bit će to u obliku popusta na naknade za radiofrekvencijski spektar, odnosno nižih cijena.

Tako je ustvrdio Darko Horvat, ministar gospodarstva, na panelu HAKOM-ova “5G dana”. Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, sudionik tog panela, malo je pak “licitirao” te tražio 75 posto niže cijene naknada.

Valja znati da je još proljetos ministar Horvat iznio namjeru da se telekomima koji će graditi mrežu dvije godine u potpunosti oprosti plaćanje naknada, uz uvjet da oni jednako toliko investiraju u gradnju mreže i uspostavu 5G tehnologije. Što će biti dogovoreno, očito još nije potpuno izbistreno, no opredjeljenje države da učini iskorak i pomogne u tehnološkom razvoju, odnosno ne uračuna nove prihode od naknada u cijelosti, već je dobar znak da bi Hrvatska u roku dvije godine možda mogla upogoniti 5G mreže u velikom dijelu Hrvatske.

Proces prelaska na 5G je postupan, telekomi su uglavnom spremni i testiraju mrežu i njene funkcionalnosti. Potreban im je dodatni radiofrekvencijski spektar koji je u fazi “oslobađanja”. Naime, digitalno zemaljsko odašiljanje seli se na nove frekvencije, čime se oslobađa spektar za 5G. Ti su procesi krenuli, OIV je već osposobio odašiljač Sljeme. Dozvole su dobili iako Vlada još nije odobrila, iz nepoznatih razloga, nacionalni plan, za koji je rok, upozoravali su i iz EU, istekao lanjskog lipnja.

– Mi radimo kao da je nacionalni plan donesen i računamo da će nam druga digitalna dividenda za 5G biti na raspolaganju negdje koncem sljedeće godine ili najkasnije početkom 2021. Uskoro ćemo početi javnu raspravu na kojoj od svih vas želimo čuti kako bismo s frekvencijama trebali postupati, a povratne informacije očekujemo ne samo od operatora nego i od ostalih dionika na tržištu – naglasio je u ponedjeljak Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Ključne riječi

Komentara 6

ZN
znam
17:25 25.09.2019.

Koliko ja poznajem situaciju, Hrvatska je prva zemlja u svijetu koja pomaze telekom gigantima. To je uzimanje od sirotinje i davanje bogatima (ne prvi putau HR). Jako je puno ativnosti u mnogim zemljama da se prvo ispita da li je 5G stetna po zdravlje pa onda instalira.

ZN
znam
20:56 24.09.2019.

Martin L. Pall, PhD Professor Emeritus of Biochemistry and Basic Medical Sciences Washington State University: Rizik 5G: Znanstvena perspektiva Prikupljanje dokaza za osam različitih vrsta velike štete koju uzrokuje elektromagnetsko Izloženost na terenu (EMF) i mehanizam koji ih uzrokuje

ZN
znam
21:02 24.09.2019.

1. Napad na živčani sustav, uključujući mozak, što dovodi do široko rasprostranjenih neuroloških / neuropsihijatrijskih problema. 2. Napad na endokrini (tj. Hormonalni) sustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije